De les 168 dones maltractades aquest any, el 60% ho ha denunciat

Autor: pepa gallego
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 25 de Novembre de 2009

Encara no s’ha acabat l’any i malauradament, avui en el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, s’ha de lamentar que els casos de maltractaments a les dones que atén l’Equip d’Atenció Integral de la Dona (EAID) del Govern s’han incrementat respecte a l’any passat.

En concret han passat de 118 casos de violència de gènere a 162 des d’inici d’aquest any. Un any tacat si cap una mica més amb la mort d’una dona en mans del seu marit el mes de juny. D’aquestes dones maltractades, el 60% d’elles han presentat denúncia, i només deu casos han passat fins a la Batllia com a querelles criminals, tres adscrits a la secció penal i set en l’àmbit civil. A més dels 162 casos, 83 han tancat els expedients i 79 encara continuen oberts.

Aquest augment de 44 casos de violència de gènere es produeix, segons va explicar ahir la responsable del Departament de Benestar i Família, Magda Mata, per la situació de crisi econòmica “en la qual ens trobem, fet que fa augmentar aquestes problemàtiques”, va explicar. Segons Mata, l’EAID també és més conegut i “la dona s’ha adonat que no està sola” en aquesta causa.

CANVI DE TELÈFON

L’Executiu va ser contundent ahir davant d’aquestes xifres preocupants d’augment de violència de gènere. En aquest sentit, el secretari d’Estat de Salut, Benestar i Treball, Jesús de Tena, va dir que s’ha “de passar a l’acció”, explicant mesures concretes, algunes de les quals ja es van iniciar per tal de frenar el maltractament contra les dones. Així, i a partir d’ahir, va entrar en funcionament el nou número de telèfon de l’EAID, que ara és el 181. Fins ara el número era el 1800 1818, i s’ha passat al de tres xifres “per facilitar l’accés, ja que és més fàcil de recordar”, va explicar De Tena. Tot i això, els dos números funcionaran durant un temps determinat de manera paral.lela. Entre altres mesures importants es va remarcar la de l’elaboració d’un projecte de pisos d’acollida temporal per tal de poder oferir una atenció integral a les dones víctimes de violència, un projecte que el PS ja va prometre al seu programa electoral i que va portar a debat amb altres partits com el liberal. Actualment com a recursos d’acollida només es tenen hotels, on 22 famílies han fet ús en aquest any i famílies d’acollida on hi han acudit dos casos.

pdf3.jpg