El Liceu Francès que s’ha de construir a Encamp estarà enllestit per al curs 2012-2013

Autor: pere moliné
Font: més andorra
Publicat el: 24 de Novembre de 2009

El delegat de l’Ensenyament Francès a Andorra, Michel Maginot, va explicar que les autoritats franceses preveuen que el Liceu d’Encamp obri les portes durant el curs 2012-2013 i que hi pugui haver escolaritzats uns 1.100 alumnes entre aquest centre educatiu i el d’Andorra la Vella.

Maginot va assegurar que el Govern francès ja havia dotat aquesta partida de les partides pressupostàries necessàries. Segons va explicar Maginot, el futur liceu d’Encamp podrà acollir fins a 600 alumnes, tot i que en un principi només calen 400 places. El motiu, segons va explicar Maginot, és que es podran tancar aules a l’edifici de la capital per anar-les renovant. Un cop s’hagi realitzat la renovació de les instal·lacions d’Andorra la Vella, es pretén reequilibrar el nombre d’alumnes entre tots dos centres.

El centre d’Encamp estarà ubicat a la Prada de Moles i acollirà els alumnes que vinguin d’aquesta parròquia, incloent el Pas de la Casa, Canillo, Ordino, la Massana i part d’Escaldes-Engordany. Pel que fa a l’internat del Liceu Comte de Foix d’Andorra la Vella que acollia alumnes del Pas de la Casa, es pretén mantenir, tot i que els alumnes d’aquesta localitat podran anar al centre d’Encamp d’aquí a tres anys. La voluntat de les institucions franceses és que aculli alumnes de BTS procedents de França, ja que es tenen «mitges seccions i seria interessant omplir-les», segons va comentar Maginot.

Maginot va fer aquestes afirmacions durant la visita que van realitzar la ministra de Cultura i Educació, Susanna Vela, i el secretari d’Estat d’Educació, Josep Roig, a les escoles de maternal i primària dels sistemes espanyol i francès de la Massana. Maginot i el conseller d’Educació de l’Ambaixada d’Espanya, Bartomeu Bauçà, van fer d’amfitrions d’aquesta visita.

Bauçà va parlar, d’altra banda, de l’acord d’intercanvi amb Espanya, pel que fa a la prova nacional de batxillerat. El Ministeri d’Educació està treballant en la redacció d’aquest acord que possibilitarà els alumnes andorrans estudiar a centres universitaris espanyols sense haver de sotmetre’s a la prova de selectivitat espanyola per a estrangers. El mateix serà possible a la inversa. Es preveu que entre aquesta setmana i la vinent estigui preparat aquest conveni. Bauçà va dir que es va reunir fa uns dies amb el ministre d’Educació i Cultura d’Espanya, Ángel Gabilondo, i li havia transmès la profunda satisfacció de la societat andorrana per aquest reconeixement del batxillerat. El responsable d’Educació de la legació diplomàtica espanyola va comentar també que «no hi ha cap previsió de tancament de cap de les escoles espanyoles a Andorra» ni de reobrir el centre educatiu d’aquest país al Pas de la Casa. Segons va afegir, «no es pot reobrir una escola amb 20 alumnes i sense que hi hagi una demanda ferma per part de la societat civil».

Per la seva banda, la titular de la cartera d’Educació, Susanna Vela, va afirmar que el Ministeri està treballant en el Pla Especial d’Equipaments, on s’hauran de preveure els edificis escolars que farà falta edificar els propers anys. Aquest pla s’hauria d’establir en funció del creixement de la població, tenint en compte la immigració que es produeix i els canvis de residència que hi ha a l’interior. Sobre la construcció de les escoles de Canillo, Vela va recordar que ja s’havia desestimat ubicar-les als terrenys del Prat de la Sella i que el Comú havia proposat l’ampliació de les antigues escoles. Segons va explicar la ministra d’Educació, l’Executiu haurà de valorar si és possible construir-les en aquest indret o s’haurà de buscar una nova ubicació.

Finalment, el secretari d’Estat d’Educació va felicitar Michel Maginot i Bartomeu Bauçà pels bons resultats que havien tingut els alumnes dels sistemes educatius espanyol i francès al Dictat Nacional ja que això demostra, en la seva opinió, «que el nivell d’ensenyament del català que fan és bo».

pdf3.jpg