El Ministeri de Medi Ambient crearà una llei de Protecció de la Natura

Autor: Clara Garnica
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 20 de Novembre de 2009

El ministre d’Agricultura, Medi Ambient i Ordenament Territorial, Vicenç Alay, va comparèixer ahir a Casa de la Vall, davant de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient. En una reunió que es va allargar tot el matí, el ministre va mostrar les línies estratègiques del Departament de Medi Ambient i el de Patrimoni Natural. El van acompanyar els dos directors respectius, Xavier Cuenca i Pere Roquet.

Una de les propostes fermes des del ministeri competent, i comunicada ahir per Alay, és la creació d’una futura llei de Protecció de la Natura. La intenció de la normativa és “establir una eina legal que permeti a les administracions complir les tasques de protecció i gestió del medi natural”, segons va definir el ministre. Tractaria aspectes com ara la cobertura dels parcs naturals o els accessos rodats per muntanya.

Alay va explicar davant la Comissió que aquesta legislació cal desenvolupar-se a partir de la col.laboració conjunta amb els set comuns, una feina que ja s’ha iniciat. Actualment les tasques perquè aquesta llei esdevingui una realitat es troben en una primera fase de recopilació. Alay va explicar que és conscient que es tracta d’un projecte difícil perquè afecta aspectes d’oci i personals (va posar l’exemple de l’accés dels vehicles en zones de muntanya), però que considera necessari per tal d’equiparar-se en termes de medi ambient amb legislacions europees. Segons Alay, el Principat està “distant i endarrerit” respecte a aquests països.

LA LLEI D’IMPACTE, AL FEBRER

El ministre de Medi Ambient també va aportar novetats respecte la llei d’impacte ambiental, una legislació que l’anterior Govern ja va intentar aprovar. La intenció des del ministeri és que al mes de febrer de l’any vinent entri a tràmit parlamentari. El socialdemòcrata va explicar que la llei mantindrà “la major part dels elements” de la que va presentar l’anterior Executiu, afegint les esmenes que el Grup Parlamentari Socialdemòcrata va presentar llavors.

A banda d’aquestes dues importants legislacions, des del Departament de Medi Ambient i Patrimoni Natural es treballarà en altres aspectes que l’ens considera indispensable. Es crearan nous refugis guardats, com ara el de Sorteny, que serà una realitat com a molt tard a principi de 2011, així com s’està estudiant fer-ne un al Madriu.També es destinarà una partida pressupostària als camins rals per tal d’interconnectar-los i potenciar així el turisme de natura. En aquest sentit, es milloraran i unificaran els GR (senders de gran recorregut). Alay es va comprometre a tirar endavant aquests aspectes que “no van ser assolits”, tot i ser proposades des de l’anterior Govern.

pdf3.jpg