La quarta edició del Summit, la cimera sobre el futur d’Europa que va iniciar-se ahir i que es perllonga fins aquesta tarda, va ser inaugurada pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, que, davant un auditori de prop de 200 persones acreditades, va anunciar quelcom que des de fa setmanes ja s’estava assenyalant: “L’acord amb Espanya ja està rubricat”. D’aquesta manera, i després de cloure una negociació en la qual totes dues parts han contribuït durant els últims mesos amb un considerable esforç diplomàtic, segons s’ha anat indicant des del vessant espanyol i andorrà, l’única cosa que resta és oficialitzar el pacte.
El text que regularà els intercanvis d’informació fiscal a demanda prèvia amb el país veí del sud, doncs, ja és totalment tancat, a diferència del que l’Executiu encara negocia amb Portugal que, d’altra banda, és “a punt” per a idèntica conclusió. Bartumeu va recordar els vuit acords signats amb Àustria, Liechtenstein, Mònaco, San Marino, França, Bèlgica, l’Argentina i els Països Baixos que, juntament amb el d’Espanya i Portugal i dos convenis més farien possible arribar a la xifra dels dotze pactes que exigeix l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), després que al G-20 del 2 d’abril a Londres s’acordés la publicació d’una llista de paradisos en què Andorra i continua figurant en la categoria grisa.
IMMINÈNCIA DEL VIGOR
D’altra banda, l’entrada en vigor d’aquest conveni seria imminent, ja que, segons el ministre d’Economia i Finances, Pere López, aquest tindria validesa “l’1 de gener del 2010”. Per arribar aquesta data, és una obligació signar oficialment el document “abans que acabi el 2009”, tal com va expressar, un fet que ja no hauria de presentar problemes després que ja s’hagi arribat a una posició conjunta. López va detallar que l’acord se sustenta sobre dos principis: el fet que no tindrà un caràcter retroactiu, d’una banda i, de l’altra, que el traspàs d’informació a l’Agència Tributària espanyola es farà “només sota demanda”, dues condicions que són bàsiques des de la mateixa aprovació de la Llei d’intercanvi d’informació fiscal a la demanda, el 7 de setembre passat.
Bartumeu va referir-se també a la necessitat de la “transparència” i el “bon veïnatge” amb l’entorn europeu, aprofundint en la “relació estratègica” amb la UE com a “pilar fonamental per reactivar l’economia andorrana”. El socialdemòcrata va remarcar com Europa “no és el problema”, sinó el camí a seguir.