Finances anuncia que l’acord amb Espanya tampoc no serà retroactiu

Autor:
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 20 de Novembre de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir que el text per a l’intercanvi de dades fiscals “està rubricat, i estem a punt de tancar el text amb Portugal”. Ho va afirmar durant el discurs inaugural de la quarta edició del Summit sobre el futur d’Europa, que va començar ahir al Centre de Congressos de la capital.

Segons va declarar el ministre d’Economia i Finances, Pere López, es tracta d’un acord força similar als que s’han fet efectius fins ara, i que només es traspassaran dades a l’Agència Tributària espanyola quan aquesta ho demani. Al mateix temps, el líder de l’executiu va posar èmfasi en el fet que el nou conveni “tampoc no tindrà caràcter retroactiu”.

Bartumeu va explicar durant el discurs que “l’objectiu és reactivar l’economia i, de retruc, obrir-nos envers l’economia europea”. Així, el líder de l’executiu es va mostrar convençut que tots els acords que ja porta Pere López a la carpeta són una mostra “de transparència i de bon veïnatge”, cosa que a llarg termini hauria d’afavorir “una nova manera de relacionar-nos amb l’entorn europeu”. També va ressaltar que en el futur cap empresa ni entitat financera “no seran a cap llista fosca pel fet de ser d’Andorra”.

El cap de Govern va assenyalar que el proper pas és culminar la reforma fiscal, que ja s’ha iniciat amb l’entrada a tràmit de les tres lleis sobre els impostos directes (sobre societats, activitats econòmiques i rendes dels no residents) i el text sobre la rebaixa del cànon de FEDA i Andorra Télécom. A la llarga, l’objectiu del Govern és poder subscriure convenis per evitar la doble imposició, i d’aquesta manera “aconseguir que els professionals i les empreses puguin operar a l’exterior sense patir recàrrecs fiscals”, tal com va assenyalar Bartumeu. L’estratègia de l’executiu és instaurar una nova tributació de manera “no traumàtica” i que ofereixi possibilitats d’homologació amb Europa. Bartumeu també va assenyalar que amb els convenis es facilitaria “la possibilitat d’exportar béns i serveis amb un tracte fiscal no discriminatori”.

EUROPA ÉS LA VIA DE SOLUCIÓ
La relació amb la Unió Europea va ser un dels temes més tractats a les conferències d’ahir al Summit. És per això que el cap de Govern va recordar que “Europa no és un problema, sinó el camí, la via de solució”. Així mateix, el líder de l’executiu va desitjar que els dos dies de la cimera sobre el futur d’Europa suposin “estímuls que beneficiïn l’ordenació i la reactivació de l’economia”.

pdf3.jpg