El Govern demana reduir la capacitat del forn

Autor: Toni Solanelles
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 20 de Novembre de 2009

Encara que en l’exposició de les línies estratègiques el ministre de Medi Ambient i Patrimoni Natural, Vicenç Alay, no va esmentar ni una sola vegada el centre de tractament de residus (CTR), el forn incinerador va acabar acaparant bona part de l’atenció de la compareixença que Alay va fer ahir davant la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient. Una pregunta del conseller socialdemòcrata Albert Font va donar peu a tractar la qüestió.

I a un enfrontament constructiu entre el ministre i la presidenta de la comissió, la reformista Olga Adellach, que va assenyalar que les polítiques mediambientals anunciades per Alay eren continuistes. El titular del departament va assegurar que ho era la filosofia, però “el problema és convertir aquestes frases en realitat”. I aquí, segons Alay, rauria la gran diferència. Una diferència que també es veuria al CTR. Projectat per cremar més de 40 tones de brossa l’any, ara n’estaria cremant poc més de la meitat. “Estem incinerant en unes condicions complicades”, va afirmar un Alay que va explicar que s’ha demanat a la constructora del forn “si és possible reduir la capacitat de 40 a 20 tones. I si és factible, saber quant val per prendre una decisió”. Tot i això ho va considerar difícil.

El ministre va explicar que l’actual baix rendiment del forn per manca de deixalles porta moltes dificultats associades. Per exemple, fer quatre parades quan només es preveia fer-ne una. Aquesta situació té “un desgast tècnic terrible” i pot fer reduir la vida útil de la planta, que Alay hauria preferit de dues línies. El titular de Medi Ambient també va avançar que “ens estem plantejant seriosament rescatar” la concessió de la infraestructura, però les clàusules que hi penalitzen, que va aventurar-se a dir que podrien ser abusives, “són lleonines”. Finalment, i deixant clar que el Govern no té cap interès per importar deixalles, sí que va admetre que es podria fer un projecte de cooperació transfronterera de residus per millorar el rendiment de la instal·lació. Sigui com vulgui, “no condicionarem les polítiques (de reciclatge i recollida selectiva, que han funcionat) al fet que el forn tingui pocs residus”.

Alay va exposar línies estratègiques molt genèriques, molt de concepte. I entre aquestes va anunciar, per exemple, que està previst que a final de febrer s’entri a tràmit parlamentari la llei d’impacte ambiental amb els dos reglaments que en dependran. El ministre va assegurar que “recuperem la major part dels elements” que formaven part del projecte de llei elaborat la passada legislatura. El ministre també va anunciar la voluntat de redactar un marc legal sobre protecció de la natura d’acord amb els comuns.

pdf3.jpg