Vela estudia factures dobles de Gehry

Autor:
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 20 de Novembre de 2009

Ja ho havia apuntat sense detalls la ministra de Cultura, Susanna Vela, durant la roda de premsa de presentació de les línies generals del seu ministeri: els serveis jurídics i d’intervenció del Govern analitzen amb detall les factures presentades pel despatx de l’arquitecte Frank Gehry. Davant dels micròfons d’AD Ràdio va ser ahir més precisa: el que cerquen són factures duplicades, despeses que ja s’havien abonat i que es tornen a trobar damunt de la taula.
L’anàlisi, va explicar durant una entrevista al programa El matinari, que condueix Xavi Mujal, afecta totes les factures presentades al llarg de l’estroncada relació entre l’arquitecte d’origen canadenc i l’Estat andorrà per construir un edifici que albergués l’Arxiu Nacional i un Museu de la Identitat i de la Pau a la Massana. “Hem trobat factures doblades –va explicar Vela–, és a dir, que ja s’havien pagat i que ens tornaven a presentar pel mateix concepte. No hi havia gaire control de Finances d’aquestes factures. El bufet d’arquitectes enviava llistats amb una sèrie de despeses, però les peces comptables no hi figuraven mai.”

Com a exemple de conceptes ja abonats, la ministra es va referir a despeses de viatges: “Es pagaven a través d’una agència, i ells han tornat a carregar aquells bitllets d’avió o càrrecs d’hotel.” Es temen que aquesta situació hagi tingut lloc anteriorment, va confirmar Vela, i per això estan revisant tots els pagaments fets.

Sobre com actuar a partir d’ara, la ministra va indicar que, més que reclamar, en principi ho restaran de l’import total que el Govern encara hagi de pagar a l’arquitecte. Afegit als 3,2 milions ja pagats. A la pregunta de si l’assumpte pot derivar en un procediment jurídic, la titular de Cultura va respondre que espera “que no passi, però tot pot arribar”.

El projecte de construir una seu per a l’Arxiu continua endavant, com ja havia manifestat. En cas que el comú de la Massana no proposi una parcel·la, el Govern disposa d’un terreny del qual és titular que podria acollir l’equipament. Està situat a Andorra la Vella, per sota del cementiri, a Santa Coloma. La primera opció, va insistir, però, és la Massana.

EDUCACIÓ CONSTITUIRÀ UNA BORSA DE TREBALL PER ALS EVENTUALS

Susanna Vela, titular també de la cartera d’Educació, va qualificar de “barbaritat” l’existència de 150 treballadors eventuals en l’àmbit de la docència. És una situació que s’ha de resoldre, va admetre, i de moment ja estan fent els primers passos. Per exemple, estan creant una borsa de treball, amb un sistema per atorgar punts segons el currículum i l’experiència professional acumulada. Tot això es tindrà en compte a l’hora de passar les proves d’accés, que són necessàries, va recordar Vela. Però òbviament, va dir, no sortiran a concurs les 150 places d’eventuals existents.

Vela, durant l’entrevista a AD Ràdio, també va qualificar de “surrealista” que alguns professors no hagin superat les proves d’accés i que “tot i així els estiguem contractant per fer classe als nostres fills”. És un dels problemes per resoldre, va explicar, amb formació en temes com la llengua catalana o el coneixement de les institucions del país, “perquè la gent no passa els exàmens però la necessitem per obrir classes”.

La ministra també va reconèixer que la política retributiva no resulta gens interessant per atraure professionals de la docència i en altres àmbits de l’exterior: “Estem demanant cracks a 1.300 euros i així no ve ningú.”

L’EPISODI MATEU

Susanna Vela va tocar també en el transcurs de l’entrevista altres qüestions, com ara l’episodi referent a Vicenç Mateu, que havia estat contractat com a professor eventual, però dies abans d’incorporar-se per iniciar el curs li van dir que aquella plaça no continuava disponible per la incorporació d’un funcionari. “No hi puc afegir més del que ja s’ha dit”, va apuntar, tot i que va admetre que la posició de Mateu, amb qui manté una relació d’amistat personal, li havia “dolgut”. Va reiterar, finalment, que “se li van oferir altres feines molt interessants”.

pdf3.jpg