Els experts lliguen la fi de la recessió al replantejament del model de creixement cimera sobre eL futur d’europa

Autor: m.m./agències
Font: Bon Dia
Publicat el: 20 de Novembre de 2009

Els ponents de la sessió plenària d’obertura de la Cimera sobre el futur d’Europa, que va tenir lloc ahir al Centre de Congressos, van concloure que la recessió econòmica no se superarà fins que no es faci un replantejament del model de creixement, basat en la innovació i a potenciar “els serveis globals de qualitat” en detriment de la fabricació de productes, tal com va explicar el president de Competitiveness, Emiliano Duch.

A més, segons Cinzia Alcidi, investigadora del Center for European Policy Studies, s’ha de deixar de basar el creixement econòmic en les bombolles immobiliàries i financeres, i, en aquest sentit, es va mostrar convençuda que la sortida de la recessió serà lenta perquè el sector bancari europeu encara no està recuperat i perquè el deute públic s’està incrementant.

De la seva banda, el president de la patronal espanyola Cecot, Antoni Abad, es va centrar en el cas de l’Estat espanyol i va assegurar que és el país a qui més recorregut li queda per sortir de la crisi, i que s’ha d’entendre que “no tot se soluciona amb diners, sinó que també hi ha d’haver un canvi de valors i d’actituds”. A més, tots els ponents van coincidir que els governs han de deixar de subvencionar la indústria local, com ara el sector automobilístic, perquè això està provocant un deute públic molt important que no permet als governs estimular la innovació.

L’oportunitat de Lisboa

Pel que fa a la sessió interactiva sobre la relació estratègica amb la UE, emmarcada en la cimera, aquesta va posar en relleu que Andorra ha d’anar cap a un model d’associació  ad hoc  amb la UE que consideri les especificitats del país com a microestat, tenint en compte que la força negociadora d’Andorra és més petita que la d’estats com Suïssa, i que per tant, tal com va dir l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Eugeni Bregolat, es tracta de “basar les estratègies del nostre país a no molestar gaire”.

L’ambaixadora d’Andorra a les Comunitats Europees, Imma Tor, va recordar que la UE “és molt dura” en els processos de negociació i va deixar clar que la Comissió no tornarà a acceptar mai que es reprodueixi el model suís. Per la seva part, l’excap de Govern i ambaixador per a les relacions amb Europa, Òscar Ribas, va destacar que l’article 8 del Tractat de Lisboa obre una oportunitat per aconseguir un tractat específic  ad hoc  amb els quatre microestats que consideri les seves necessitats, a la vegada que va assumir que en aquest aspecte la Comunitat Europea posarà també les seves condicions i això “obligarà Andorra a cedir en algunes de les seves especificitats”.

El consell de Pujol

D’altra banda, l’expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, un dels convidats d’aquesta edició de la cimera, va explicar que a causa de la crisi s’és més conscient que cal “donar importància al camp de la innovació, la recerca i les noves tecnologies”, tot i que, com en el cas de Catalunya, “ja s’ha treballat molt en això però s’ha de fer més”. Pel que fa a Andorra, Pujol va destacar que, com que és un país petit, “ha de trobar la manera de tenir una cosa pròpia que pugui vendre”. En aquest sentit, l’expresident va remarcar que la cimera “està en la línia de coses” que el Principat pot vendre, i va insistir que des d’Andorra es poden dur a terme projectes en el terreny universitari o fer recerca sobre un tema concret i assumible en l’àmbit cultural, artístic o científic.

pdf3.jpg