El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va apel·lar ahir al matí, en seu discurs a la cimera sobre seguretat alimentària de la FAO, que se celebra a Roma, a la necessitat de promocionar el desenvolupament econòmic i social a les zones més desfavorides com una eina per eradicar la fam.
En aquest sentit, el cap de Govern va assenyalar que cal evitar que els petits propietaris locals “caiguin en la temptació de renunciar a la producció a favor de la importació de productes alimentaris estrangers”. Per tot això, Bartumeu va manifestar en el seu discurs que cal emprendre mesures de suport en favor de les zones rurals dels països en vies de desenvolupament, i adoptar “solucions polítiques, econòmiques i financeres duradores, de tal manera que el con· junt de la humanitat pugui exercir el seu dret a l’alimentació”.
El cap de Govern va ressaltar que la FAO no pot actuar sola i que per això cal establir una acció política “focalitzada i concertada” amb les altres organitzacions internacionals competents, com l’ONU, però també amb organitzacions com el Fons Internacional per al Desenvolupament Agrícola o el Programa Alimentari Mundial per poder eliminar la fam i la malnutrició al planeta.
Bartumeu considera que s’han de mobilitzar els recursos financers necessaris per fer front a les necessitats dels estats més afectats per la crisi alimentària. En aquest sentit, el cap de Go· vern va recordar que Andorra contribueix al Programa Especial per a la Seguretat Alimentària de la FAO. A més, també va destacar que els governs del Principat de Mònaco i del Principat d’Andorra van signar al setembre un acord amb el Fons de les Nacions Unides per a la Població i el Programa Alimentari Mundial per reduir la vulnerabilitat de les dones en edat de procrear a Madagascar.
Finalment, Bartumeu es va mostrar convençut que l’adopció unànime de la declaració feta aquest dilluns en el marc de la cimera permet “entreveure que es prendrà accions precises i concretes molt ràpidament”.