L’executiu declararà festiu l’1 de Maig però les botigues podran obrir el 2010

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 18 de Novembre de 2009

El Govern preveu declarar festiu el Primer de Maig i estudia presentar un calendari comercial que inclogui compensacions pels dies que els comerços tanquen més tard de les vuit del vespre.

Així ho va comentar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, durant el transcurs de la taula de comerç i turisme, segons van revelar les fonts consultades, presents a la reunió que es va celebrar ahir a l’edifici administratiu del Govern.

No obstant, les mateixes fonts van informar que, almenys pel que fa al 2010, les botigues i serveis relacionats amb el turisme podran obrir el dia del treballador. D’aquesta manera, l’1 de Maig s’assimilarà a dates com el Nadal o la diada de la Constitució, en què els comerciants tindran dret a obrir la botiga, però en el cas que optin per aquesta alternativa hauran de compensar els treballadors amb dos dies de festa o bé pagant-los doble.

El ministre d’Economia i Finances, que es va reservar els detalls del calendari d’horaris comercials de l’any vinent, va anunciar després de la taula de treball que el decret s’aprovarà durant el consell de ministres d’avui, i va valorar “molt positivament” el diàleg amb els representants dels treballadors i amb la patronal. En aquest sentit, López va avançar la voluntat que el diàleg “no quedi tancat amb el decret que s’aprovarà demà [per avui]”.

Pel que fa a les compensacions, el ministre es va limitar a afirmar que “s’està estudiant la fórmula en el sentit de compensacions”, mentre que les fonts consultades van apuntar que “hi haurà una proposta del ministeri d’Economia i Finances”, tot i que caldrà esperar fins a la compareixença d’avui per conèixer- ne els detalls.

Impuls a l’observatori turístic

D’altra banda, Pere López va anunciar que Andorra Turisme va aprovar dilluns l’organigrama de l’observatori turístic, que comptarà tant amb recursos propis com externs. El ministre va explicar que s’ha arribat a un acord amb el departament d’Estadística per impulsar la institució, on hi haurà inclosa la Fundació OMT Themis. En aquest sentit, López va reiterar que “comptar amb un bon observatori i amb una bona base de dades és fonamental”.

Reunió amb els cònsols

Pel que fa a l’última reunió amb els cònsols, el ministre va assegurar que, donat el bon clima de treball, “l’entesa per als anys vinents està gairebé garantida”. López va incidir en la necessitat d’unificar missatges i suports publicitaris i va apuntar la voluntat dels comuns de reforçar la col·laboració amb Andorra Turisme i que aquesta no sigui únicament de caràcter econòmic.

Sense secretari d’estat

El titular d’Economia i Finances va assegurar també que durant la taula de treball “no ha arribat cap queixa sobre la manca del secretari d’Estat”. En aquest sentit, Pere López va afirmar que si bé la qüestió preocupa el Govern i se segueix buscant el relleu de Valerie Lackner, “la feina que s’està fent en aquests moments i la coordinació és el fonamental”.

Campanyes exteriors

Finalment, el ministre d’Economia i Finances va apuntar que durant la reunió d’ahir es va presentar els suports publicitaris per a les campanyes turístiques i comercials fins al mes febrer, que abracen des de diferents mitjans de comunicació fins al metro de Madrid o els autobusos i els taxis de Barcelona.

pdf3.jpg