El Govern crearà uns mòduls de formació obligatoris per a aquelles persones que vulguin exercir de docents en el sistema educatiu andorrà. El curs de capacitació dels docents servirà per assegurar un nivell òptim de català en l’àmbit de l’ensenyament i inclourà també mòduls de didàctica i legislació aplicada al món educatiu. Així ho va explicar el secretari d’Estat d’Educació, Josep Roig, en la presentació de les línies estratègiques en l’àmbit de l’educació per al període legislatiu 2009-2013, que va tenir lloc ahir a la tarda, a l’Escola Andorrana de Batxillerat de la Margineda.
L’objectiu del curs, amb els seus diferents mòduls, és garantir la qualitat del personal docent i evitar que un elevat nombre d’aspirants suspengui les primeres proves de nivell de català i coneixement del país i les seves institucions. Els mòduls, a més, formaran els candidats en habilitats didàctiques diverses, com ara la realització de quadres sinòptics i resums, i també la redacció d’articles i assaigs. Aquesta última habilitat és, segons el responsable d’Educació, “molt important a l’hora d’explicar les bones pràctiques que es duguin a terme en els diferents centres educatius i s’inscriu precisament en la línia de difondre aquells exemples que puguin contribuir a la millora de la qualitat de l’educació”.
Els mòduls de capacitació pedagògica seran obligatoris a partir del curs 2010-2011. En les primeres convocatòries públiques de selecció de personal –tant les externes com les de promoció interna–, el nou sistema conviurà amb l’antic i s’hauran de superar exàmens de llengua, legislació i coneixement de les institucions d’Andorra. En una segona fase, s’implementarà plenament el curs de capacitació que, amb paraules de Roig, “ha de permetre que els aspirants que vulguin ser docents en el sistema educatiu andorrà es puguin presentar a les proves amb el màxim de qualitat”. Així doncs, aquesta mesura s’inseriria en un dels principals eixos estratègics del Ministeri d’Educació, que és precisament la millora de la qualitat del sistema.
En aquests moments, a Andorra existeix un postgrau en Ciències de l’Educació, que fins ara era obligatori per a les persones que ja treballen en l’àmbit educatiu. Per Roig, la diferència fonamental és que el nou curs haurà de servir per “formar les persones abans d’entrar-hi i no pas després”.
CREACIÓ DE PLACES
El Govern seguirà creant noves places al cos de docents. L’objectiu d’aquesta mesura, juntament amb la creació d’una àrea específica dins del Ministeri d’Educació, és millorar la gestió dels recursos humans i evitar que hi hagi un nombre tan elevat de treballadors eventuals. El secretari d’Estat d’Educació va xifrar el personal eventual en un centenar de treballadors i va remarcar que “no és normal tenir personal eventual de manera permanent”. Segons Roig, això és negatiu per als mateixos docents que es troben en aquesta situació i és perjudicial per al sistema, ja que és més difícil consolidar els claustres de professors dels centres.
BOLONYA
Pel seu cantó, el secretari d’Estat d’Ensenyament Superior i Recerca, Joan Marc Miralles, va explicar que alguns diplomes del Principat s’homologaran als títols de l’Espai Europeu d’Educació Superior (pla Bolonya) a partir de la primavera vinent. Andorra ha optat pels títols de bachelor –tres anys d’educació superior, que es complementarien amb dos anys més d’especialització–, en comptes del títol de grau –quatre anys més un altre any d’especialització. L’opció és la mateixa que han adoptat França, Alemanya i el Regne Unit, però diferent de la triada per Espanya. Això pot retardar uns mesos més l’homologació dels títols d’ensenyament virtual que es fan amb la UOC.