Bartumeu acorda una reunió amb San Marino sobre la UE

Autor:
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 17 de Novembre de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va acordar ahir amb els dos capitans regents de San Marino –el seus homòlegs a la república sereníssima– la celebració d’una reunió per tractar l’encaix dels petits estats a la Unió Europea. La trobada entre els caps de Govern va tenir lloc a Roma, durant la cimera de la FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura), que té lloc ahir i avui a la capital italiana.

Bartumeu ja havia concertat fa uns mesos una trobada amb els socialdemòcrates de San Marino, actualment a l’oposició, per tractar sobre l’acostament a Europa abans de final d’any. Fins i tot s’havia parlat de fer extensives les reunions amb Antonella Mullaroni, ministra d’Exteriors de l’actual Govern de centredreta de San Marino. Ahir, però, els dos capitans regents van mostrar a Bartumeu el seu interès en la reunió que segurament tindrà lloc a principi de l’any vinent, ja que per motius d’agenda és impossible celebrar-la abans.

Bartumeu també va aprofitar el dinar oficial d’ahir a la cimera de la FAO per saludar la presidenta de Xile, la socialista Michelle Bachelet, amb qui el cap de Govern no descarta tractar sobre un possible acord d’intercanvi d’informacions fiscals en el marc de la Cimera Iberoamericana que se celebrarà d’aquí a unes setmanes a Estoril.

El cap de Govern també es va reunir amb el director general de la FAO, Jacques Diouf, que aquests dies exerceix d’amfitrió a la seu de l’organització a Roma. La FAO va refermar ahir les seves proclames per reduir a la meitat la fam al món en els propers 15 anys, però més enllà de les proclames, no es va avançar en cap compromís concret. Fins i tot Diouf mateix va lamentar que fins ara només ha vist promeses i encara no ha vist els diners per complir-les tot i els compromisos adquirits pels dirigents en l’anterior cimera.

Segons els analistes internacionals, l’absència del G-8 a la cimera de Roma ja feia presagiar que la majoria d’acords adoptats a la reunió acabarien quedant en paper mullat. D’entrada, el pla per eradicar totalment la fam del món des d’ara fins al 2025 no va quedar aprovat.

pdf3.jpg