L’atenció integral al diabètic es consolidarà l’any 2012

Autor: pepa gallego
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 15 de Novembre de 2009

En un període de quatre anys, del 2009 fins al 2012, el Ministeri de Salut, Benestar i Treball vol que estigui consolidat un programa global d’atenció al pacient diabètic. Així ho va manifestar ahir la directora de Salut Pública, Margarida Coll, en les primeres jornades que va celebrar l’Associació de Diabètics d’Andorra, recentment creada, amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis. Prova d’aquesta voluntat és la creació, per primer cop, d’una partida pressupostària per a l’any vinent destinada a aquesta malaltia.

Realitzat un diagnòstic en els anys 2007 i 2008, des de Salut es detecta que hi ha una manca d’organització i “de planificació global, a curt, mig i llarg termini”, segons va explicar Coll, la qual, a més, va afegir la manca d’informació entre els professionals, la qual cosa repercuteix “en el pacient, que es perd en la trajectòria de la seva patologia”, va afirmar Coll.

La mancança de protocols comuns, d’incentius per a pacients i professional, la inexistència d’un vehicle d’informació entre professionals i els problemes econòmics que pot suposar perquè la CASS no ho cobreix tot, seran els problemes que se solucionaran en aquest programa de quatre anys que el ministeri s’ha proposat com una prioritat.

Una altra iniciativa important serà el carnet del diabètic –tipus de targeta amb tota la informació de l’historial–, a disposició de totes aquelles persones que pateixin aquesta patologia. Una eina que també servirà per fer un cens numèric que concreti el nombre de persones a les quals afecta la diabetis a Andorra. El Principat no té a dia d’avui cap xifra aproximada de la població diabètica. Amb el carnet, una persona diabètica podrà anar al metge d’atenció primària o a l’endocrinòleg i tots tindran la informació del pacient i sabran quines actuacions prendre de manera coordinada. L’objectiu general de cara al 2012 és la creació d’aquesta xarxa per assegurar la multidisciplinaritat de les actuacions. Es preveuen tres tipus de prevenció: la primària, amb una promoció de la Salut a través del pla sobre Nutrició i Esports; la secundària, amb un diagnòstic precoç a través d’un cribratge, i la terciària, destinada a la rehabilitació i la inserció social.

pdf3.jpg