Més recursos davant la diabetis

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 15 de Novembre de 2009

Durant el dia d’ahir es van celebrar diferents actes arreu del món amb motiu del dia Mundial de la Diabetis.

La majoria d’experts expliquen que l’elevada freqüència de la diabetis a la població, el seu caràcter de malaltia crònica i la necessitat de control per part del mateix malalt determinen unes característiques molt especials d’aquesta dolença, de manera que les persones afectades han d’estar-ne àmpliament informades.

I és que la diabetis és una malaltia freqüent arreu del món, i sobretot els països industrialitzats. Afecta tots dos sexes i totes les races, no respecta límits d’edat, classe social ni zones geogràfiques. En aquest sentit, cal tenir en compte que el mes d’octubre passat la Federació Internacional de Diabetis (FID) va publicar les seves últimes xifres sobre la patologia que mostren que 285 milions de persones en el món la pateixen. Es tracta d’unes xifres il.lustratives que demostren que estem parlant d’una malaltia que té una afectació més que rellevant. D’aquesta manera, el mateix estudi al qual ens referim exposa que la diabetis afecta en l’actualitat el 7% de la població adulta mundial.

Aquí a Andorra, la diada mundial sobre la malaltia també va ser molt present mitjançant les primeres jornades que va celebrar l’Associació de Diabètics d’Andorra. En el transcurs d’aquest acte, la directora de Salut Pública, Margarida Coll, va anunciar que el Ministeri de Salut, Benestar i Treball vol que estigui consolidat un programa global d’atenció al pacient diabètic amb un període de quatre anys, del 2009 fins al 2012. I per aquest motiu, per primera vegada s’inclourà una partida pressupostària per a l’any vinent destinada a la diabetis per, entre d’altres, fer front a la manca d’organització i de planificació global, a curt, mig i llarg termini, que existeix en l’actualitat. D’aquesta manera, en el programa que es pretén desplegar s’haurien de resoldre un seguit de problemes com ara la mancança de protocols comuns, d’incentius per a pacients i professionals, la inexistència d’un vehicle d’informació entre professionals, i els problemes econòmics que pot suposar perquè la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) no garanteix tota la cobertura sanitària. És a dir, en un moment en el qual sembla que l’única preocupació de molts és la ja famosa grip A, ens alegra que hi hagi la voluntat de destinar recursos econòmics per lluitar contra altres patologies, que, desgraciadament, no tenen tant ressò mediàtic però que no per això haurien de merèixer diferent atenció. També s’ha de felicitar col.lectius com ara el de l’Associació de Diabètics per la tasca de divulgació i informació que ofereix.

pdf3.jpg