El secretari d’Estat de Salut, Benestar i Treball, Jesús de Tena, va ser un dels 20 ponents que ahir van participar en les 15es jornades de la Societat Andorrana de Ciències, que aquest any s’han centrat en el debat de la formació per encarar la vida laboral.
De Tena va aprofitar la seva intervenció per fer una reflexió del mercat de treball actual i del paper que hi juga l’oferta formativa pública. Segons De Tena, aquesta “no ha acabat de funcionar a causa d’una manca de connexió amb el que demana el mercat laboral”, va afegir-hi. Com a exemples va posar l’oferta formativa d’hostaleria (que no s’adequa al que demana el sector) o la proposta del Centre de Formació d’Aprenents.
De Tena també va incloure en aquesta problemàtica el Servei d’Ocupació. Des de la seva creació al 2002, “ha tingut una funció més intermediària que formativa”, va manifestar De Tena. A més, no està sent utilitzat per les empreses tal com caldria. De Tena va posar l’exemple del 2007, en què només el van requerir el 10,5% de les empreses.
Per tal de redreçar la situació, el secretari d’Estat aposta per un model formatiu de “diferents nivells”. D’una banda, una formació professional bàsica perquè aquelles persones amb un nivell formatiu baix puguin canviar de sector laboral, “adquirint noves habilitats i tècniques –aquesta estaria encarada a les persones excloses del mercat laboral. De l’altra, una formació continuada per habilitar la persona amb experiència per tal que pugui fer “taxes més complexes” i millorar la productivitat. Per aconseguir-ho, De Tena va demanar la implicació i compromís del sector públic i privat.
Segons el secretari d’Estat, la formació és essencial, i va posar com a exemples estudis que afirmen que entre el 1996 i fins al 2020 les ofertes de feina que demanin un baix nivell formatiu passaran de conformar una tercera part a ser menys d’una cinquena part del total.
NO MALBARATAR RECURSOS
Una altra de les problemàtiques tractades durant la conferència del secretari d’Estat és que hi ha molta oferta acadèmica que no s’omple. En aquest sentit, De Tena va parlar de fer “un inventari de l’oferta formativa actual”, amb la intenció de no malbaratar recursos i d’evitar ofertes similars des d’entitats diferents i amb qualitat similar.
L’oferta actual va ser defensada pels seus representants durant la jornada d’ahir de la SAC, celebrada a la sala d’actes de Crèdit Andorrà.