Dol, silenci i reflexió

Autor: a. tugas / d. moreno
Font: diari d'andorra
Publicat el: 13 de Novembre de 2009

Més que un, van ser diversos els minuts en els quals els ciutadans es van concentrar en un respectuós silenci.

Davant l’ambaixada de Portugal, la comunitat lusitana de residents va fer “una demostració d’unitat excepcional”, com va posar en relleu l’ambaixador, Mário Damas Nunes, visiblement afectat pel tràgic succés de dissabte passat a la boca oest del túnel dels Dos Valires. En total, es van apropar fins a la seu diplomàtica prop de 250 persones, per manifestar el suport als familiars de les víctimes mortals i als ferits. El cap de l’executiu, Jaume Bartumeu, i diversos ministres també hi eren presents.

Nunes va destacar que “l’esforç que han fet el Govern i els bombers durant quatre dies ha estat enorme” i va expressar-los l’agraïment personal “i també de tota la comunitat portuguesa”. Així mateix, va llegir públicament una nota de condol signada pel president de la República de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, adreçada a totes les famílies i afectats. Bartumeu va declarar que comprenia “que els ciutadans s’hagin volgut bolcar” en l’acte d’homenatge a les víctimes i va remarcar que el Govern vetllarà perquè “a les famílies no els falti el suport econòmic corresponent”.

L’acte de l’ambaixada, que va tenir lloc al vespre, va ser el més multitudinari del dia. Però no va ser l’únic moment en el qual els ciutadans i les autoritats van voler expressar l’aflicció pel sinistre. El Govern, amb tots els ministres i la majoria de secretaris d’Estat, va fer una concentració a la porta de l’edifici administratiu a les quatre de la tarda, també amb un minut de silenci. El gest es va fer extensiu a totes les dependències oficials de l’administració, amb les banderes onejant a mig pal.

EL CONSELL S’AFEGEIX AL DOL

A la mateixa hora, la Casa de la Vall també va retre homenatge a les víctimes de l’accident. El síndic general, Josep Dallerès; el sub síndic, Esteve López, i diversos consellers generals de les tres forces representades a la seu parlamentària van guardar un minut de silenci. Fins i tot els nuncis de Casa de la Vall van demanar als treballadors de les obres del nou edifici que fessin una breu pausa d’uns minuts, cosa que va permetre que durant uns instants el silenci fos sepulcral. Un dels més afectats pel tràgic succés era Daniel Armengol, de l’empresa Treballs Públics Armengol, implicada directament en els treballs de la infraestructura. Molts companys del conseller massanenc de tots els partits es van apropar per manifestar-li el suport i mirar de donar-li ànims.

Poc després, el màxim representant de la cambra legislativa formulava una invitació “a no oblidar”. “Ara toca reflexionar, i recordar les persones que han contribuït a la creació d’Andorra.” Com va fer més tard el líder de l’executiu, el síndic va mostrar-se satisfet que la ciutadania hagués respost a la crida de dol, perquè “tothom ha fet el que ha pogut per manifestar el suport a les víctimes”. Per Dallerès, “no perquè es decretin més dies de dol farem tornar les víctimes. El més important és que les tinguem presents”.

També els comuns de la Massana i de la capital (abans d’una sessió plenària) es van afegir als actes de silenci en memòria de les cinc persones mortes.

pdf3.jpg