Recuperats els quatre cossos

Autor: c. audí / t. solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 11 de Novembre de 2009

Després de tres dies i mig d’intensíssimes tasques de rescat, els efectius d’emergència van aconseguir finalment ahir recuperar els quatre cossos sense vida dels treballadors atrapats a les obres del túnel dels Dos Valires. La d’ahir va a tornar a ser una jornada dura.

Els efectius d’emergència van estar treballant sense descans durant tota la nit i matinada fins passades les cinc de la tarda per aconseguir extreure els difunts d’entre la runa i el ferro. Les baixes temperatures i la neu tampoc no van contribuir, com els dies anteriors, en les tasques.

El primer dels cadàvers va ser evacuat del lloc dels fets a dos quarts de set de la matinada. El segon, deu minuts abans de les deu. El tercer, a dos quarts de tres de la tarda. I el darrer, a un quart de sis de la tarda. Tot i que els quatre difunts estaven localitzats en el mateix punt, les feines de recuperació van ser molt complexes. En primer lloc, per assegurar l’estabilitat de l’estructura malmesa de la plataforma que va cedir. I després, perquè els difunts es trobaven sepultats en un punt de molt difícil accés.

L’operació de desmunt amb la gran grua procedent d’Espanya no es va aturar fins que els bombers no van tenir l’espai garantit per poder accedir al punt on estaven localitzats els treballadors morts. I recuperar-los de manera manual. “Hem treballat a contrarellotge per rescatar totes les víctimes”, va tornar a repetir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, durant la darrera de les múltiples compareixences públiques d’aquests dies del gabinet de crisi creat arran del succés.

INSTRUCCIÓ JUDICIAL I ATURADA

Les obres de la boca oest del túnel romandran aturades fins que l’executiu no disposi dels informes de seguretat que ahir va “exigir” a l’empresa espanyola Dragados, la més important de les tres que conformen l’UTE adjudicatària del projecte (juntament amb Dragasa i Treballs Públics Armengol). Bartumeu es va reunir amb el director general de la companyia, que va venir des de Madrid. “Li hem comunicat que no estem disposats a continuar les obres fins que no ens faci arribar un informe tècnic prou solvent que garanteixi que l’obra, des de la sortida del túnel fins a la part sinistrada, està en òptimes condicions de total seguretat”, va sentenciar.

Amb tot, es desconeix quan els directius de la constructora espanyola presentaran la documentació requerida.

Paral·lelament s’ha obert una instrucció judicial per presumptes delictes d’homicidi i de lesions per imprudència greu. De fet, ja hi ha tres pèrits efectuant una investigació i, per ordre judicial, s’ha establert un perímetre de l’obra que queda bloquejat. Tot plegat servirà per poder determinar les causes del greu sinistre laboral i explicar per què es va esfondrar la plataforma número dos de l’estructura de sortida del túnel. “Les causes no es coneixeran fins que no arribin els informes tècnics. Ara seria precipitat per la nostra part introduir hipòtesis”, va manifestar Bartumeu. En aquest sentit, tots els calendaris de decisió de l’executiu romandran aturats mentre els pèrits duguin a terme les investigacions.

pdf3.jpg