Les famílies ja poden optar a les prestacions per fills a càrrec i naixement

Autor: redacció
Font: diari d'andorra
Publicat el: 11 de Novembre de 2009

El Govern va fer públic ahir que el consell de ministres de la setmana passada va aprovar el reglament regulador de prestacions familiars i que, per tant, i un cop publicat al Butlletí Oficial (BOPA) –un tràmit que previsiblement serà efectiu avui–, els afectats ja podran sol·licitar els nous ajuts previstos a la Llei de la Seguretat Social.

En concret es tracta de la prestació familiar per fills a càrrec i de la prestació familiar per naixement i adopció.

La primera és una pensió mensual per a aquells nuclis amb més d’un fill menor d’edat a càrrec o bé de menys de 25 anys si és que són estudiants. Si són fills amb una discapacitat que els impedeix treballar regularment, l’ajut no estableix cap límit d’edat. La prestació és equivalent al 10% del salari mínim oficial i, per tant, ronda els 92 euros. A partir del segon fill, però, s’incrementa fins al 15%. Qui pot accedir-hi? La normativa estipula que els ingressos de la llar han de ser inferiors a una vegada i mitja el salari mitjà, que està establert en 1.943 euros. Per tant, han de ser inferiors a 2.914 euros. També es tindran en compte d’altres rendes de la llar que no siguin les salarials. A més, els beneficiaris han d’haver estat afiliats a la CASS amb una antelació mínima de trenta-sis mesos i haver cotitzat les vint-i-quatre mensualitats immediatament anteriors al moment en què es té dret a rebre la prestació.

Les mateixes condicions les han de complir els nuclis familiars que aspirin a la prestació per naixement i adopció. Aquest ajut és de pagament únic i correspon al 50% del salari mínim oficial. Qui tingui un fill rebrà, així, uns 455 euros. Els ajuts seran retroactius a partir de l’1 de novembre, quan va entrar en vigor la llei.

pdf3.jpg