El Govern decreta dijous com a dia de dol nacional per les cinc morts

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 11 de Novembre de 2009

Un cop rescatats els cossos dels cinc treballadors portuguesos, el Govern va anunciar ahir com demà dijous serà dia de dol nacional en record a aquestes pèrdues.

Concretament, el gabinet de Jaume Bartumeu determinarà avui en la sessió del Consell de Ministres els termes en què es realitzarà aquesta jornada, encara amb el record del mateix procediment que es va seguir amb la recent mort de l’excopríncep episcopal i arquebisbe emèrit d’Urgell, Joan Martí Alanis, que, en virtut d’excap d’Estat, va estendre’s durant tres dies. Així, Andorra executarà el penúltim homenatge a les víctimes mortals, que seran enterrades a Portugal, ja que dimecres de la setmana vinent hi ha programada una missa en el seu record a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella.

REPATRIACIONS

D’altra banda, Bartumeu va anunciar com el retorn a Portugal ja està en marxa per als tres primers cossos extrets d’entre la ferralla. El primer d’aquests, corresponent a l’operari que va resistir amb vida durant més de 12 hores fins que pocs minuts després de ser alliberat va morir, va sortir d’Andorra en direcció Portugal ja la matinada d’ahir, mentre que els dos cossos següents avui finalitzarien les qüestions administratives, podent-se efectuar la seva repatriació durant aquesta mateixa jornada. La voluntat del Govern és evitar “el mínim retard” en aquestes tasques, va sentenciar Bartumeu. Pel que fa a les dues víctimes mortals restants, se seguirà el mateix procediment. L’ambaixador de Portugal, Mario Damas, va acompanyar ahir Bartumeu des de la zona dels periodistes durant la seva compareixença a l’edifici administratiu, continuant un contacte directe iniciat el mateix dissabte.

ASSEGURANCES EN REGLA

Finalment, un altre dels temes que van despertar l’interès mediàtic durant els últims dies, el referent a les assegurances, va restar ahir conclòs pel cap de Govern, que va concretar la legalitat de tots els treballadors. Dels 11 accidentats, els dos procedents de l’empresa andorrana Unifor estaven assegurats a la CASS, mentre que els nou treballadors de l’empresa portuguesa Ambicepol gaudien d'”una autorització temporal de treball” per a treballadors d’empreses estrangeres desplaçats per compte d’una empresa andorrana, d’acord amb l’article 28 de la llei qualificada d’Immigració. L’empresa andorrana que va sol.licitar les autoritzacions és DRAGA SA, una de les empreses que integren l’UTE de la boca oest, juntament amb Dragados i T.P.Armengol. Els convenis entre Andorra i Portugal en matèria de seguretat social garanteixen l’assegurança.

pdf3.jpg