La Batllia investiga el presumpte homicidi per imprudència greu

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 11 de Novembre de 2009

Més de tres dies després del tràgic esfondrament del tram dos de l’enllaç de la boca oest del Túnel dels Dos Valires va ser possible l’extracció de la totalitat dels cossos dels cinc operaris portuguesos que van perdre la vida en el que molts s’obstinen en no qualificar com un accident.

De moment, i després de les constatacions inicials per part de l’estament judicial –que dissabte va traslladar a la zona el batlle de guàrdia i el fiscal adjunt minuts després dels esdeveniments–, no només van continuar les indagacions per aclarir els fets, sinó que, segons va informar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, segueix la investigació de “presumptes delictes d’homicidi i lesions per imprudència greu”.

Aquesta no és més que la lògica conseqüència d’un procés que donarà molt a parlar ja no en els pròxims dies, sinó en els mesos venidors, ja que el trasllat del cas a la Batllia derivarà en un sumari penal en què es dirimiran les responsabilitats, si és que n’hi ha. Els pèrits, sobre la zona, també van iniciar ja la fase d’enquestes i, mentre les obres continuen paralitzades en espera de constatar les màximes garanties de seguretat –independentment dels treballs que s’efectuaran en terrenys com ara la boca est encampadana–, ja hi ja un “perímetre bloquejat per decisió judicial”, segons va confirmar Bartumeu.

El ministre d’Ordenament Territorial, Vicenç Alay, va ampliar les informacions del cap de Govern, afirmant que les diferents fases de la construcció del túnel dels Dos Valires en la seva màxima extensió són del tot “deslligades” i “no ha d’haver-hi cap canvi” en la resta d’intervencions. Alay va indicar que, a més del perimetratge de seguretat en el tram 2 –el directament afectat–, també hi ha ballats els sectors 1, 3 i 4, independentment de l’acció judicial. Bartumeu va recordar com, fins i tot si el Govern ho considerés oportú, fins que la Batllia no aixequés l’esmentada restricció perimetral no s’hi podria operar.

L’INFORME DRAGADOS

A propòsit de la paràlisi de les obres fins a nova ordre, l’informe que Bartumeu va exigir ahir al director general de Dragados, vingut directament des de Madrid –i que lidera l’Unió Temporal d’Empreses (UTE) compartida amb Dragasa i TP Armengol–, és l’elaboració d’un “informe detallat i suficientment contrastat” que asseguri, bàsicament, que “la part no objecte d’esfondrament té la solidesa que correspon”.

Un cop amb aquest informe a la mà, i mai després, el Govern estudiaria la continuïtat d’aquesta UTE al capdavant de les obres de la boca oest. Al document ha de quedar constància de la garantia per part de Dragados que la resta de trams construïts ja poden continuar o no en peu. Bartumeu va remarcar que la previsió és que el Consell de Ministres d’avui pugui disposar d’aquests folis, sempre i quan l’empresa vulgui “treballar diligentment”.

CAUSES I INSPECCIÓ

En la mateixa línia que durant les jornades anteriors, el cap de Govern, que va comparèixer ahir juntament amb Alay i el ministre d’Interior, Víctor Naudi, no va voler pronunciar-se “fins a l’arribada dels informes tècnics”. De moment, la inspecció de treball va tancar ahir un informe sobre la qüestió de les assegurances dels dos morts d’Ambicepol, confirmant la situació legal, i es troba en fase d’elaboració d’un segon document, aquest més laboriós, que requerirà converses amb altres treballadors i empresaris implicats. La tragèdia posa punt i seguit: clou el patiment per l’extracció dels cadàvers i inicia la investigació de les responsabilitats.

pdf3.jpg