Avisos clars a l’empresa del túnel

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 11 de Novembre de 2009

El cap de Govern va confirmar ahir la situació legal dels treballadors afectats (11 en total) pel tràgic accident al túnel dels Dos Valires, en la roda de premsa posterior al rescat definitius dels quatre cossos que van quedar sepultats per mil tones de ferralla i el formigó.

Superat el llarg i dolorós procés de recuperació dels cadàvers, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va elevar el to del seu discurs, de forma moderada però que deixa entreveure un cert disgust de l’Executiu, per l’actuació de les tres empreses que integren l’UTE adjudicatàries d’una part de les obres, valorades en més de 120 milions d’euros. Encara que la prioritat continua sent la recuperació dels ferits, el trasllat a Portugal dels cossos dels obrers morts i l’atenció als companys i familiars, paral.lelament la investigació ha de donar un tomb, i això és el que es desprèn de les manifestacions d’ahir del cap de Govern i de l’actuació que ja ha iniciat la Batllia.

Bartumeu va emprar ahir un to més dur. Va demanar a Dragados col.laboració en les feines de desenrunament; d’això es desprèn un descontentament de l’Executiu amb la cooperació de l’empresa, que no es va encarregar del desplaçament de la grua de grans dimensions (ho va haver de fer el Govern) amb la qual ha estat possible el rescat dels cossos. I amb encara més contundència, va exigir un informe contrastat que tota l’estructura que s’ha construït fins ara està feta amb total seguretat, cosa que denota públicament desconfiança amb els treballs o, com a mínim, la intenció que l’empresa, que fins ara no s’ha pronunciat sobre l’accident i ha guardat silenci, es faci responsable de les actuacions.

Tampoc no va voler aclarir el cap de l’Executiu si l’UTE continuarà al capdavant de les obres a la boca oest, i, en canvi, sí que va explicar que la Batllia ha obert una investigació per presumptes delictes d’homicidi i lesions per imprudència greu que derivarà en un sumari penal que servirà per exigir responsabilitats, si és que n’hi ha.

Qui va poder seguir les declaracions al llarg del dia del cap de Govern haurà pogut extreure que hi ha malestar a l’edifici administratiu i que, de moment, la contenció i la prudència imperen en espera dels diversos informes que aclareixin els fets i determinin si l’accident va ser per una negligència que s’hauria pogut evitar o si realment va ser fruit d’un infortuni inevitable.

Hi va haver-hi més mostres de desconfiança. Bartumeu va anunciar que avui espera rebre l’informe de Dragados, però que tot dependrà de la voluntat de l’empresa i de si aquesta és diligent o no. La investigació inicia tot just el camí, que haurà de posar fi a aquest absurd accident.

pdf3.jpg