Finalitza la recuperació dels cossos

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 11 de Novembre de 2009

Ahir, a les 17.20 hores de la tarda, finalitzava la difícil tasca de recuperació dels cossos sense vida dels quatre operaris que, des de dissabte, es trobaven sepultats entre tones de ferralla i formigó.

Les feines de rescat de les despulles mortals dels treballadors es van iniciar la matinada de dimarts, després d’assegurar la zona perquè els Bombers hi poguessin accedir sense córrer cap risc per a la seva integritat física. De fet, la grua de gran tonatge portada des d’Espanya, i que va arribar a la Massana a primeres hores del matí de dilluns, va haver d’aturar-se poques hores després de començar a funcionar perquè es va veure que el conjunt de l’estructura trontollava. Llavors, els ferros malmesos que unien la zona esfondrada amb la plataforma que ha quedat intacta van haver de ser tallats manualment. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, en la compareixença de dilluns a la tarda, va explicar que tot plegat havia de servir per “garantir la seguretat dels Bombers que estan fent les tasques de rescat dels cossos”. Amb grua o sense grua, els treballs de Bombers i operaris de l’empresa constructora no van interrompre’s en cap moment i van prosseguir tota la nit. La grua que sí que funcionava era una màquina de petites dimensions, amb la qual s’obtenien moviments més precisos.

Així, pels volts de les 6.30 hores de dimarts, els Bombers van poder alliberar el primer cos, que va ser traslladat immediatament amb una ambulància cap a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

El segon cos no es va poder recuperar fins a les 9.55 hores. Tot i que en un principi el seu rescat havia semblava imminent, finalment els treballs es van complicar per la quantitat de ferralla i de formigó.

El rescat dels dos últims treballadors va ser especialment difícil perquè els cossos estaven atrapats en el ciment. Això va obligar a picar el formigó sec per tal que els Bombers poguessin extreure’n les despulles. A totes aquestes dificultats –la feina era tan minuciosa i curosa que la grua de grans dimensions es va estar aturada tot el matí–, caldria afegir-li la neu, que va començar a caure a la Massana a primera hora de la tarda, així com les baixes temperatures.

Els últimes cossos van ser recuperats a les 14.45 i a les 17.20 hores, respectivament. D’aquesta manera, acabava “la tasca més dolorosa”, segons el cap de Govern, Jaume Bartumeu. Ara bé, el mateix Bartumeu reconeixia que els treballs hauran de continuar per retirar tota la runa i la ferralla que han quedat en el lloc de l’esfondrament, una imatge dantesca que encara sorprèn els conductors que passen per la carretera general 3 a tocar del túnel de Sant Antoni. Aquesta feina, que inclourà el desmuntatge definitiu de la cintra de l’estructura afectada, no serà gens fàcil “en unes condicions climàtiques que són totalment adverses”.

Alta per a un dels ferits

Fernando Pereira, de 40 anys, va obtenir l’alta mèdica ahir a la tarda. Pereira, que va ser el primer ferit traslladat a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, seguia ingressat al vespre, pendent que es resolguin els tràmits administratius de derivació. Pereira té la seva família a Portugal.

Pel que fa als tres treballadors ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va comunicar que evolucionen favorablement de les seves lesions. Es tracta d’Antonio Correia, de 54 anys; Daniel Meireles, de 50 anys, i Alberto Pereira, de 52 anys. Tots ells continuen ingressats al centre hospitalari andorrà, on van ser traslladats el mateix dissabte de l’accident.

pdf3.jpg