Les famílies amb menys ingressos cobraran 90 € mensuals per fill

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 11 de Novembre de 2009

El Consell de Ministres del 4 de novembre passat va aprovar el reglament regulador de prestacions familiars. Aquest reglament, contemplat a la nova llei de la Seguretat Social, ajudarà les famílies amb un determinat nivell d’ingressos econòmics a sufragar les despeses que deriven dels fills i de les persones amb discapacitat a càrrec.

Així, la nova llei de la CASS crea la branca de prestacions familiars i n’estableix de dos tipus, les que s’atorguen per fills a càrrec i les que es donen per naixement o adopció.

RETRIBUCIONS

La prestació familiar per fills a càrrec va destinada a les famílies que tenen a càrrec més d’un fill menor de 18 anys, o de 25 en el cas dels estudiants, o sense límit d’edat si el fill a càrrec és una persona amb discapacitats sense possibilitat de poder treballar regularment. La prestació consisteix en una pensió mensual equivalent al 10% del salari mínim oficial per a cada fill a partir del segon. És a dir poc més de 90 euros.

D’altra banda, la prestació familiar per naixement o adopció és de pagament únic i correspon al 50% del salari mínim oficial, o més de 450 euros. Per rebre aquestes prestacions les famílies han de tenir uns ingressos inferiors a una vegada i mitja el salari mitjà (és a dir, menys de 2.914 euros). En el cas de la prestació per fills a càrrec aquest import s’incrementa el 15% a partir del segon fill. El text estableix els mecanismes per acreditar els ingressos totals percebuts, el període de referència dels quals seran els dotze mesos naturals anteriors a la data de presentació de la sol.licitud. En el decret del reglament també es desenvolupen altres aspectes com ara el procediment per obtenir la prestació o com s’atorga en cas de ruptura de la convivència dels cònjuges. Les prestacions es cobraran amb caràcter retroactiu des de l’1 de novembre, dia d’entrada en vigor de la llei.

CRÍTICA POLÍTICA

De la seva banda, el Govern ha volgut deixar clar a través d’un comunicat que el retard en l’aprovació dels reglaments que complementen la llei de la Seguretat Social es deu al fet que el Govern liberal “no va fer quan calia la feina de preparació”. A més, el comunicat hi afegeix que l’anterior Govern “va abandonar la tasca de redacció dels reglaments en el consell d’administració de la CASS sense donar-li ni el suport tècnic i jurídic ni les necessàries orientacions polítiques quant a la urgència del treball per fer”. De tota manera, l’Executiu ha deixat clar que la retroactivitat garanteix a tots els beneficiaris de la CASS el gaudi de les prestacions.

pdf3.jpg