La Fundació Ramon Llull dóna els primers senyals de vida i funcionament amb la implicació a la Fira Internacional d’Expolangues, que tindrà lloc a París entre el 3 i el 6 de febrer de l’any vinent.
Els responsables del patronat dirigent de l’entitat van fer públic la intenció del nou Executiu andorrà de potenciar la presència de la llengua i la cultura catalana participant a la fira francesa, després de la reunió del patronat, ahir, a Ordino. La fundació assumirà la representació institucional de la llengua catalana a la fira. Aquest acte serà la primera vegada que les regions de llengua catalana es presentin com un únic espai lingüístic i cultural, segons va destacar el vicepresident de la Generalitat i de la Ramon Llull, Josep-Lluís Carod Rovira. Per la seva part, el director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Josep Bargalló, va aclarir que la institució que comanda “assumirà la part logística de la participació a Expolangues, mentre que la fundació n’assumirà la representació institucional”.
PROJECTES
La reunió era una presa de contacte entre el nou Govern i la fundació, segons va explicar el president de la Ramon Llull, Jaume Bartumeu. Un dels projectes que tirarà endavant és la televisió per internet. “Està ja preparada, és un dels temes tractats.”, afirmava Josep Bargalló. La iniciativa es troba en una primera fase en què s’iniciaran a penjar diversa producció pròpia de la fundació Ramon Llull que, segons van informar, “ja està feta”. Aquesta nova cadena comptaria amb productes cedits per la Televisió de Catalunya, també per la de les illes balears a més “d’altres institucions”, encara per concretar. Per que fa a la relació de la institució pública del país, encara “s’ha d’acabar de concretar” quina serà la seva aportació, va afirmar Bargalló. El projecte s’havia congelat per esperar a veure com es resoldria l’alternança política al Principat. Una altra de les iniciatives que tirarà endavant serà les coproduccions entre les dues regions. En aquest sentit, els responsables van informar que s’estava parlant amb el Govern i amb productors privats de tots els Països Catalans. Tot i això, es va el.ludir donar-ne més detalls amb una sintetitzada explicació: “Per al bé d’aquest projecte, no li puc donar més informació”. També es va acordar seguir amb la iniciativa del lectorat de Columbia. Es va informar que fins ara aquest projecte estava assumit per la fundació i ara seria la mateixa entitat la que se’n continuaria responsabilitzant. Si en un moment de la negociació es va parlar que la dotació econòmica l’assumia, ara la dotació econòmica va “totalment i íntegrament” a càrrec de l’Institut Ramon Llull.
ALTRES ACORDS
La reunió també va servit per aprovar els pressupostos d’aquest any i el pla de viabilitat econòmica per a l’any vinent. Segons els responsables, es va intentar reduir-lo amb les despeses mínimes que poguessin assegurar el funcionament ordinari de la fundació. També es va aprovar els nous estatuts de l’entitat. Aquesta nova reglamentació transforma el Consell General dels Pirineus Orientals en patronat, després d’integrar-se a la fundació el 15 de gener passat. A més, es van incorporar els nous càrrecs dels membres de l’organisme gestor després de canvi de Govern al Principat d’Andorra.
Malgrat que es va fer una mica de llum –potser intermitent– en les actuacions que durà endavant la institució Ramon Llull encara queden moltes ombres per aixecar. D’una banda, queda en l’aire la participació a Iberescena, una de les mesures anunciades el gener passat en la primera reunió oficial del patronat o quines seran les subvencions que atorgarà la institució als productes literaris.