La participació a la fira Expolangues de París, del 3 al 6 de febrer vinent, va ser ahir la principal iniciativa abordada en el marc de la primera reunió mantinguda entre tots els membres del patronat de la Fundació Ramon Llull després de l’arribada del nou govern socialdemòcrata.
Expolangues és un esdeveniment de caràcter professional i una dels més importants que es fan a Europa en l’àmbit lingüístic, tant a Londres com a Berlín. Els membres de la fundació van remarcar ahir que el fet que el català sigui la llengua convidada d’honor en la pròxima edició de la fira ofereix “una oportunitat d’or per presentar- nos conjuntament”, va comentar el vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod- Rovira.
L’entrada dels socialdemòcrates ha suposat cert canvi de tarannà i de maneres de fer. També ha suposat un replantejament de les iniciatives en què financerament s’implicarà Andorra. En la compareixença d’ahir, el director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Josep Bargalló, va confirmar que Andorra es retira de la iniciativa del lectorat de català que es va anunciar per a la Universitat de Colúmbia de Nova York. El projecte de lectorat continua sent auspiciat en el marc de la fundació, però serà assumit financerament al complet per Catalunya, va dir Bargalló.
LA LLENGUA DELS 10 MILIONS
Els patrons de la fundació van explicar que a París s’hi vol anar a transmetre un missatge que reforci la imatge de l’idioma, en la línia de reforçar la seva projecció i dignificació. En conseqüència, el lema que presidirà aquesta presència central a la fira parisenca serà el de El català, la llengua de 10 milions d’europeus. L’IRL serà “l’ens que aporta la maquinària”, mentre que la Fundació “n’assumirà la representació institucional, oberta també a organismes acadèmics com ara la Xarxa d’Universitats Joan Lluís Vives”, va explicar Bargalló. El director de l’IRL va subratllar els beneficis publicitaris que tindrà la fira, patrocinada pel canal francès TV5 Monde, que emetrà 300 vegades l’espot de l’esdeveniment, en què el català serà la protagonista. També va destacar la imatge unitària que suposarà el fet que “tots els membres del patronat de la fundació es constitueixen com a delegació que presidirà l’obertura d’Expolangues”, que obrirà el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en qualitat de president de la mateixa fundació.
Jaume Bartumeu, concís en la seva intervenció, va declarar ahir que la reunió que va tenir lloc a Ordino va servir com a “presa de contacte del nou govern amb la Fundació”. Així mateix, va assegurar estar “molt content” perquè en aquesta mateixa trobada es va “adoptar el principi de participar en el reforçament de la presència de la llengua i cultura catalanes al món”, sobretot tenint en compte la participació a Expolangues, de la qual va dir que confia que se n’obtingui “un reforçament” de la situació del català en els diferents territoris estatals en què té presència.
Josep-Lluís Carod-Rovira es va mostrar satisfet de trobar en els col·legues andorrans la disposició de continuar “la línia de compromís i voluntat de millora de la projecció de la llengua catalana”