Andorra culmina amb Holanda el vuitè acord d’intercanvi d’informació

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 7 de Novembre de 2009

Andorra va signar ahir amb Holanda el seu vuitè acord d’intercanvi d’informació en matèria fiscal amb demanda prèvia en què representa una passa més, cada cop més pròxima a la xifra dels dotze, en el camí per aconseguir sortir de la llista grisa de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) –organitzada a instància del G-20 del 2 d’abril a Londres– i aconseguir l’homologació internacional en matèria de transparència.

Per tal de procedir a la rúbrica, el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va desplaçar-se a l’Haia, on va signar amb el secretari d’Estat de Finances dels Països Baixos, Jan Kees de Jager.

Segons va comunicar el Govern, el representant holandès va valorar “molt positivament” els progressos del Principat en matèria de cooperació fiscal, tal com va fer va uns dies el representant argentí, l’administrador Federal d’Ingressos Públics del Ministeri d’Economia de l’Argentina, Ricardo Echegaray. Dels quatre acords que resten per aconseguir la xifra dels dotze, un d’aquests serà amb tota probabilitat amb Espanya, en el que representaria el segon acord “de qualitat”, després del que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va protagonitzar amb l’administració francesa.

JA PASSAT L’EQUADOR

Després de mesos de pressions, el Principat té ja més de la meitat del camí recorregut, després que es materialitzessin les firmes dels acords d’intercanvi d’informació amb Àustria el 17 de setembre, amb Liechtenstein i Mònaco 18 de setembre, amb França el dia 22 del mateix mes, amb Bèlgica el 23 d’octubre, amb l’Argentina del 26 d’octubre i, finalment, ahir amb Holanda. La delegació andorrana que ahir encapçalava Espot va ser completada per la directora general d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Eva Descàrrega, així com l’ambaixadora d’Andorra al Regne de Països Baixos amb residència a Brussel.les, Imma Tor.

ApC I LA RETROACTIVITAT

L’aixecament parcial del secret bancari, d’altra banda, queda segons els responsables de Govern salvaguardat a través de les clàusules com ara les que eviten la retroactivitat, tal com va especificar Espot a principi de la setmana passada després de la firma amb l’Argentina, sortint al pas de les crítiques a la possible retroactivitat en els casos penals denunciada per ApC. Precisament des de la plataforma, el seu líder, Eusebi Nomen, va alertar sobre els acords amb Bèlgica i l’Argentina que, segons ell, segueixen el model del que es va signar amb França i que va resultar el detonant per l’alarma del grup parlamentari que acumula tres consellers al Parlament.

pdf3.jpg