El català anirà a l’Expolangues a «demostrar que és una llengua moderna i de futur»

Autor: e. o. g.
Font: més andorra
Publicat el: 10 de Novembre de 2009

La Casa Museu d’Areny-Plandolit va acollir ahir la primera reunió de patrons de la Fundació Ramon Llull presidida per l’actual cap de Govern, Jaume Bartumeu.

A més de constatar que el nou Executiu manté «la mateixa línia de compromís» amb la Fundació, segons va comentar el seu vicepresident i alhora de la Generalitat de Catalunya, Josep Lluís Carod-Rovira, la trobada va servir per parlar dels principals projectes en els quals es treballa per al 2010. Al que més temps s’hi va destinar va ser a la presència del català com a llengua convidada d’honor a la Fira Expolangues, que se celebrarà a París del 3 al 6 de febrer vinents. El lema serà El català, la llengua de 10 milions d’europeus.

«Volem demostrar que som una llengua europea, moderna, tecnològica i de futur», va explicar el director de l’Institut i de la Fundació Ramon Llull, Josep Bargalló. Per això s’organitzaran diverses activitats, tant conjuntament com per separat de cada territori, com poden ser presentacions de llibres, de programes informàtics sobre lingüística, etcètera.

L’Institut Ramon Llull serà el qui posarà els recursos per anar a una de les fires sobre llengües més importants d’Europa –a l’edició del 2009 hi van passar unes 25.000 persones i és la que aplega més professionals– i la Fundació serà qui representarà el català. Tots els patrons formaran la delegació oficial que participarà a la inauguració de la mostra. Serà la primera vegada que per presentar el català hi haurà representació de tots els territoris on es parla i «al màxim nivell possible», segons va comentar Bargalló. Així, Expolangues, a més de suposar una «oportunitat d’or» per presentar-se conjuntament, segons Carod-Rovira, contribuirà també a «reforçar el català a tots els territoris», va dir Bartumeu.

L’estand de la Fundació ocuparà uns 100 metres quadrats en un lloc central. Les sales on es desenvoluparan les diferents activitats portaran els noms dels territoris de parla catalana, i l’Andorra serà la més gran i acollirà l’obertura oficial de l’esdeveniment. El català no serà només present a la fira, sinó també als cartells i anuncis promocionals repartits per la ciutat de París i emesos per una cadena de televisió francesa.

pdf3.jpg