Arxiu, sí; Museu, no

Autor: n. salvà / a. luengo
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 7 de Novembre de 2009

Els arquitectes s’hi deuen fregar les mans: el Govern està decidit a tirar endavant de forma immediata la nova seu de l’Arxiu Nacional. El primer pas serà decidir la ubicació de l’equipament, que en cap cas anirà al terreny de les Molleres que havia d’acollir el defenestrat projecte Gehry.

La ministra de Cultura, Susanna Vela, va ser taxativa: «No compleix els requeriments tècnics per acollir una infraestructura d’aquestes característiques». Un tràmit, aquest d’escollir- ne la ubicació, que es vol resoldre per la via ràpida amb l’objectiu de convocar com a principi de l’any vinent un concurs internacional per al nou Arxiu, obert ara a qualsevol arquitecte i no només als premis Pritzker. Així ho va confirmar Vela en una insòlita compareixença de la cúpula del departament –a la ministra l’acompanyaven la secretària d’Estat, Clara Vives; el director de Promoció cultural, Joan Sans, i el de Patrimoni, Olivier Codina– per anunciar les «línies estratègiques» per a la legislatura.

Per fi es coneixen els objectius (constructius) del Govern en matèria cultural: fins a la data només havia transcendit la sistemàtica obra de demolició del llegat Minoves, des del sonat divorci amb Gehry fins a la salomònica decisió de declarar desert el concurs per al Nacional d’Art, passant per l’expeditiva liquidació dels premis Carlemany internacionals. L’erecció de la nova seu de l’Arxiu és per tant una de les prioritats confesses: de fet, el projecte de pressupost destina 400.000 euros als «estudis de terreny i concurs d’idees» del nou equipament. Pel que fa a la ubicació, Vela donarà prioritat a la Massana perquè ofereixi un nou solar on emplaçar- lo, com a «deferència», va dir la ministra, al fet que el Comú governat per Josep Maria Camp va ser «l’únic» que va oferir terrenys per al primer projecte d’Arxiu.

En canvi, el Museu Nacional cau definitivament de la llista: el ministeri només preveu aquesta legislatura convocar una mesa de treball amb administracions i societat civil per reflexionar sobre «el que volem que sigui i el que hi volem posar», en paraules de Codina. Però com que cal buscar un allotjament temporal als frescos romànics de Santa Coloma, el ministeri destinarà 570.000 euros a l’adequació de l’antiga caserna de Bombers de la capital. Segons Vela, la nova sala estarà disponible al juny vinent. Per acabar el capítol museístic, el full de ruta de Cultura per al quadrienni inclou l’enèsim pla de dinamització dels museus nacionals amb l’objectiu de superar la «desafecció» ciutadana. Amb aquesta expressió es devia referir Codina a les xifres de visitants a les instal.lacions que depenen de Govern. Un exemple: el Museu Postal havia registrat fins a final d’agost 1.367 entrades. Menys de sis visitants diaris.

pdf3.jpg