L’anunci del ministre d’Economia i Finances, Pere López, sobre el tancament obligatori el 14 de març del 2010 ha causat, en general, una reacció satisfactòria entre els agents econòmics del país, especialment entre els sindicats.
I curiosament també ha estat ben acollida per una part del sector comercial. El ministre, competent en els afers de comerç, va fer públic al Consell General que repetir l’escenari de la diada de la Constitució d’enguany, en la qual hi havia llibertat per obrir perquè va caure en dissabte, no era ni tan sols “plantejable”.
Les manifestacions més positives han arribat de part de les entitats representants dels treballadors. Així, des de la Unió Sindical (USdA), la primera secretària en funcions, María José Espinosa, va manifestar que estaven “satisfets que es torni a la normalitat; el que va passar l’última diada va ser fora de mida”. Des del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), la secretària d’organització i relacions internacionals, Isabel Barreiro, va assegurar que acollien de manera positiva l’anunci del ministre i que “l’únic que s’ha de fer és seguir la norma, perquè en nom de la crisi es fan barbaritats”. Barreiro va queixar-se sobretot “per les formes” que es van fer servir per permetre l’obertura la temporada d’hivern passada, de les quals va dir que van ser “molt barroeres”. I va posar en relleu que “moltes persones es van veure obligades a obrir, tot i que no fossin partidàries de la mesura”.
El president de l’associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix, es va re fermar en el que ja va expressar quan es va aplicar la mesura fa vuit mesos. “Obrir els comerços el 14 de març era matar els signes d’identitat nacional, que tots els estats tenen”, afirmava ahir. El president de la PIME aplaudeix la “coherència” de la decisió del titular de Finances perquè, assegura, obrir un festiu “no beneficia pas els comerços petits”.
LA CEA ES MOSTRA DECEBUDA
La directora de la Confederació Empresarial (CEA), Mònica Codina, es va remetre al que ja va fer públic l’entitat fa una setmana, que “sol·licitàvem la llibertat de decidir de cada empresari”. La patronal està decebuda per la posició del Govern, ja que considera que deixar als negocis la decisió d’obrir és necessària per combatre moments econòmics complicats. En tre la Federació d’Associacions de Comerciants (FACA), en canvi, sembla que hi ha diferents criteris. El president, David Fraissinet, va explicar que “hi haurà una part dels botiguers que ho veuran amb satisfacció i una altra part que no, que es mostraran decebuts”. Fraissinet va assegurar que la iniciativa havia funcionat “molt bé” el 14 de març passat, quan van obrir si fa no fa “un 90 per cent de les botigues” dels principals eixos comercials.