Interior farà canvis en el projecte del centre nacional d’emergències

Autor: gabriel pérez / xavi mujal
Font: diari d'andorra
Publicat el: 7 de Novembre de 2009

El Govern ha decidit aturar el concurs públic mitjançant el qual s’havien posat a licitació els treballs d’adequació del futur centre nacional d’emergències, que ha de servir per aglutinar en un únic número telefònic, el 112, totes les trucades d’emergència que puguin efectuar els ciutadans del país (bombers, policia o urgències mèdiques).

L’executiu que encapçala Jaume Bartumeu no renuncia al projecte, que es continua considerant d’una importància clau, però s’entén que cal replantejar-lo perquè la infraestructura que s’acabi instal ·lant sigui més coherent en funció de les necessitats reals del Principat i, també, de les possibilitats dels comptes públics.

Així ho va explicar el ministre d’Interior, Víctor Naudi, en declaracions al programa El matinari, d’AD Ràdio. “El projecte continua estant sobre la taula. El que s’ha fet és definir-lo de forma diferent”, va comentar el polític escaldenc. Per això, el gabinet socialdemòcrata “ha aturat el concurs que s’havia llançat per adaptar-lo al pressupost” i, els propers dies, “en llançarem un de nou que sigui adequat a les necessitats del país”.

Víctor Naudi va explicar que es preveuen dues fases en la creació d’aquest futur centre nacional d’emergències, que tindrà la seu principal a la caserna de bombers de Santa Coloma i una altra de secundària, per si la primera quedés fora de servei per qualsevol circumstància, a l’edifici del propi ministeri, a Escaldes. Segons va indicar el titular d’Interior, en la primera part dels treballs “s’implementarà la central de trucades i ja en la segona es farà tota la part referent a la gestió de les emergències”.

OBJECTIU: FINAL DEL 2010

Tot i l’aturada del projecte, el Govern manté la intenció de disposar al més aviat possible d’una infraestructura que es considera “molt necessària”. Per això, els plans de l’executiu preveuen poder licitar durant la propera primavera la primera fase de les obres de condicioment dels dos espais i que, de cara a final de l’any vinent, ja es pugui implantar el 112. Tot i això, Naudi va indicar que la unificació dels números telefònics d’emergències no serà automàtica, sinó que hi haurà un temps de transició durant el qual es mantindran “el 116 o el 110”, tot i que confluiran en un únic operador”.

El ministre d’Interior també va justificar la necessitat de mantenir un sistema d’ambulàncies mixt, amb la participació dels bombers –que han recuperat fa poc aquesta tasca– i de les dues empreses privades contractades per l’anterior Govern ara fa un parell d’anys. Naudi va apuntar que “hem de tenir en compte la població, però sobretot el fet que tenim unes puntes grans de gent en moments d’afluència turística durant els quals el cos d’extinció no pot assumir tots els serveis”. El polític va deixar clar que “el sistema ha de ser aquest, però les funcions dels actors han de ser molt clares”. A la vegada, va explicar que durant els propers anys “es farà un seguiment per millorar el sistema” amb la creació “d’un organisme de tutela interna, amb bombers i SUM”, que s’encarregarà de fer “el seguiment de les sortides per detectar deficiències”. Aquesta comissió permetrà, va assegurar, “que el sistema pugui anar millorant amb els anys”

pdf3.jpg