El sopar benèfic que va organitzar anit la fundació Ulls del Món va aconseguir recaptar 150.000 eu ros. Era la primera vegada que l’entitat –d’origen català i presidida per Rafael Ribó, l’actual síndic de greuges de Catalunya– impulsava l’esdeveniment a Andorra.
“S’ha fet durant vuit anys. De manera intermitent es duu a terme un any a Barcelona i un any fora”, va explicar ahir la directora de l’or ganització, Núria Ramon. El Principat se suma així a la llista d’altres seus que han acollit l’esdeveniment, com ara Madrid, Bil bao i Lisboa. “Per què hem triat Andorra? Per la proximitat, perquè hi tenim col·laboradors de la fundació i perquè és un lloc on volem fer arribar el nostre missatge”, va dir la responsable.
L’objectiu que persegueix l’entitat sense ànim de lucre és prevenir i combatre la ceguesa evi – table entre les poblacions més pobres del món. També es vol, a més, sensibilitzar l’opinió pública sobre la problemàtica. Sota el nom Nit de llum d’Andorra, l’esdeveniment va tenir lloc al Park Hotel, a Andorra la Vella, i va aconseguir aplegar representants destacats dels sectors polític, cultural, empresarial i sanitari del país. Així, entre les personalitats hi havia el Copíncep episcopal, Joan-Enric Vives; el cap de Govern, Jaume Bartumeu; els cònsols de les set parròquies, i l’ambaixador d’Espanya al Principat, Eugeni Bregolat. En total van ser 180 els assistents al sopar. Cada comensal va abonar 600 euros per cobert, diners que més endavant es destinaran a les activitats de la fundació.
VIDEOCONFERÈNCIA AMB MALI
Tot plegat en el marc d’una vetllada presentada pels periodistes Albert Om i Noemí Rodríguez i durant la qual es van explicar les actuacions que s’estan portant a terme, a més d’una projecció de vídeos i imatges de les iniciatives sobre el terreny. I durant la qual es preveia, fins i tot, una videoconferència amb Mali, en què el director de l’Institut d’Oftalmologia Tropical de l’Àfrica va explicar la seva experiència.
Entre d’altres, Ulls del Món dedica els seus esforços a tasques de prevenció, consulta i intervenció quirúrgica i a la dotació d’equipaments i materials per atendre els malalts. Encara que, principalment, l’entitat esmerça esforços importants en la formació del personal local dels països on col·labora, perquè d’aquesta manera siguin els professionals de la zona els que puguin intervenir i tractar les persones amb problemes de visió.
Els projectes que té en marxa la fundació ara mateix se centren en els campaments de refugiats sahrauís de Tindouf, Moçambic, Bolívia i Mali. “Hem de pensar que en llocs com aquests no hi ha cecs com aquí, sinó que les persones tenen dificultats de visió a causa de la pobresa. I en alguns casos aquestes alteracions tenen solució”, va concloure Ramon.