El Govern estudia demanar un debat sobre la CASS

Autor: Iago Andreu
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 6 de Novembre de 2009

El Consell de Ministres debatrà en la reunió de la setmana vinent la conveniència de demanar un debat monogràfic al Consell General sobre la situació de la Seguretat Social i el sistema sanitari. Així ho va avançar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en resposta a dues preguntes sobre la CASS formulades pel president del Grup ApC, Eusebi Nomen.

“La situació econòmica de la CASS no es pot tractar en el poc temps que ens dóna aquest format de debat”, va dir Bartumeu a Nomen abans de respondre a qualsevol pregunta. Més endavant, va precisar que el Govern està estudiant demanar un debat monogràfic a la Cambra sobre la qüestió, per bé que no es descarta alguna altra modalitat, com podria ser una compareixença pública de la ministra de Salut, Benestar i Treball en una comissió legislativa. En qualsevol cas, el Consell de Ministres té previst tractar la qüestió dimecres vinent.

Nomen va preguntar al cap de Govern sobre declaracions seves al voltant de la parapública: una d’elles referent al “nombre excessiu de baixes” i l’altra a la necessitat d’anar “cap a un model més a l’espanyola”. En la primera pregunta, el líder d’ApC volia saber si el Govern tenia informació sobre metges que “col.laborin en l’abús” que provoca el nombre excessiu de baixes. Bartumeu es va remetre als mecanismes de control existents, que l’Executiu vol enfortir, i va argumentar que si s’havia referit a un nombre excessiu de baixes no era per sospites d’abús, sinó perquè “la despesa de la branca de malaltia creix cada anys entre un 12% i un 17% i la població no creix a aquest ritme”.

Nomen va aprofitar el debat per insistir en les contradiccions entre les declaracions de Bartumeu i de la titular de Salut, Cristina Rodríguez. Mentre el primer va parlar d’anar cap a un model més a l’espanyola, la segona va assegurar que el model andorrà, inspirat en el francès, no es canviaria. Bartumeu ho va argumentar dient que la seva proposta era de reformar el model actual, sense canviar-lo, enfortint els mecanismes de control, racionalitzant la despesa i limitant la lliure elecció de metge.

El cap de Govern va explicar, en resposta a una pregunta de la consellera de CR Montserrat Gil, que l’Executiu se centra ara en l’elaboració dels reglaments de la parapública, ja que els que van quedar enllestits en l’etapa liberal eren “amb alguna excepció, impublicables i tècnicament molt deficients”.