Els comerços tornaran a tancar portes el dia de la Constitució

Autor: Iago Andreu
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 6 de Novembre de 2009

El 14 de març tornarà a ser un dia festiu de compliment obligatori per a totes les empreses, inclosos els comerços, excepte, tal com marca la llei, aquells serveis directament relacionats amb el turisme. Per tant, els comerços tornaran a estar tancats el dia de la Constitució. Així ho va explicar el ministre d’Economia i Finances, Pere López, durant la sessió de control al Govern que es va celebrar ahir a la Casa de la Vall.

López, en resposta a una pregunta de la consellera reformista Celina Mandicó, va explicar que la Taula de Comerç i Turisme està treballant per tenir enllestit el calendari de festes a final de mes. Més enllà del que s’acordi en aquesta negociació, el 14 de març és innegociable per imperatiu legal. “El dia de la Constitució és d’obligat tancament, com també ho són els dies de Nadal o de Meritxell i ningú no ho qüestiona”, va respondre el ministre.

Mandicó també havia preguntat sobre el Primer de Maig i López va respondre que la decisió final es prendria en funció de les deliberacions de la taula, que “per primer cop aplega tots els agents implicats”. La consellera reformista va entendre que el Govern primava així els criteris econòmics per damunt dels més socials vinculats a les seves promeses electorals. López es va tornar a remetre a les negociacions de la Taula de Comerç i no va desvetllar el posicionament de l’Executiu.

De fet, la majoria favorable a un Primer de Maig festiu és força àmplia a la Cambra, ja que a més dels 14 consellers socialdemòcrates també s’hi sumarien, en compliment del programa electoral, els tres d’ApC. El titular d’Economia i Finances va tornar a ser un dels protagonistes del debat d’ahir, especialment durant una bateria de preguntes, totes elles centrades en la crisi i la reactivació econòmica, formulades pel president del Grup Parlamentari ApC, Eusebi Nomen. El líder de la plataforma va preguntar a López sobre les mesures de reactivació que pensava adoptar el Govern amb l’objectiu d’evitar el tancament de més comerços i empreses i la destrucció de més llocs de treball.

En aquell moment, el debat va tenir alguna cosa de déjà vu. El titular d’Economia i Finances va tornar a parlar dels dos grans eixos per reactivar l’economia i posar les bases del nou creixement econòmic: reforma fiscal, amb el consegüent aixecament de la doble imposició, i acostament a la Unió Europea. López i Nomen es van embrancar en un debat sobre els models fiscals del PS i ApC i sobre l’efecte econòmic de la prestació per desocupació. Enmig d’aquest ja clàssic debat, el ministre va apuntar una dada significativa: Mentre que el 2008 es va tancar amb un saldo negatiu d’establiments comercials de -23, el 2009, fins a l’octubre, porta un saldo positiu de +25. Un tímid signe de recuperació.