La Taula per l’Eficiència veu amb bons ulls un portal únic de serveis

Autor: M.R.
Font: El periòdic d'andorra
Publicat el: 6 de Novembre de 2009

La Taula de Treball de Desenvolupament Econòmic liderada pel Govern socialdemòcrata i en què participen diferents actors del teixit econòmic i social del Principat va parlar ahir per primer cop de l’eficiència i l’eficàcia administrativa, abordant una temàtica on va quedar sobre la taula una proposta, entre d’altres, de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) per tal de caminar cap a un “portal únic de serveis” per a les empreses.

La intenció, segons va assenyalar el secretari tècnic de l’EFA, Joan Tomàs, és sobretot agilitzar la tramitació dels expedients de caràcter legal. Els actors presents a la reunió van confirmar la bona acceptació de la iniciativa, que en els últims mesos també ha estat articulada des de diferents segments econòmics per a qüestions tant empresarials com particulars.

Tomàs, que participa com a únic representant de l’EFA a les taules per al desenvolupament econòmic, va incidir en el “to obert” dels plantejaments presentats pels agents presents a les reunions dutes a termes fins ara, així com la “cordialitat i comunicació” que regna a les sessions, en consonància amb les opinions que setmana rere setmana es van repetint. El fet més important, en aquest sentit, és “el compromís de l’Administració per resoldre tots els tràmits amb la major rapidesa” que, tal com va indicar Tomàs, van mostrar ahir els representants del Govern. Ahir, el torn era per al secretari d’Estat per a la Reforma de l’Administració i la Promoció de la Societat del Coneixement, Alfons Miralles; la directora d’Economia, Laura Vilella; el director de l’Agència de Mobilitat, Ramon Reguant, entre d’altres.

CAMBRA I CEA, ACTIVES A
la taula d’ahir també hi va assistir, en representació de la Cambra de Comerç, Giordina Tico, que va destacar la necessitat de “simplificar els tràmits a l’hora d’obrir nous comerços”, una de les reivindicacions que també s’està produint des de fa anys i que les conclusions a què s’arribi ja a principi de l’any vinent de ben segur que reflectiran. Tico va confirmar la bona recepció de la proposta d’un portal únic de serveis com “una de les opcions” per tal de possibilitar l’agilització a què s’aspira, i que possibilitaria la centralització dels principals tràmits. De fet, aquest tema es veurà desenvolupat en la pròxima trobada, que tindrà lloc el 3 de desembre i que ampliarà els continguts de la sessió d’ahir.

Des de la CEA, Peggy Cerqueda va destacar com per avançar en l’àmbit de l’Administració cal “actualitzar” el marc legislatiu, ja que, a diferència de l’àmbit empresarial, aquest terreny no ha estat suficientment revisat. Un cop fet això, el següent pas que demana la CEA és el desplegament dels reglaments adaptats a les noves necessitats, per, en tercer lloc, implementar els “processos transversals” en l’Administració per evitar, entre altres aspectes, el pas per diferents ministeris a l’hora de realitzar determinats tràmits i la “tediosa burocràcia administrativa”. La intenció final, segons els diferents integrants de la taula, no és altra que millorar en eficàcia, fet que haurà de resultar de les conclusions.