El pressupost per al Ministeri de Salut, Benestar i Treball creix un 69% per al 2010

Autor:
Font: Més Andorra
Publicat el: 2 de Novembre de 2009

El pressupost per al Ministeri de Salut, Benestar i Treball és el que creix més de cara al 2010. I ho fa en un 68,9% respecte a l’any anterior. Així, passa de disposar 36 milions d’euros a tenir-ne 61. El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va justificar que en èpoques de crisi com l’actual no es poden retallar les despeses. Per això el pressupost entrat a tràmit parlamentari a principis de la setmana passada presenta un dèficit d’un 77 milions d’euros, que passaran a  engreixar el deute de l’Estat, que el mateix ministre calcula que es situarà entre els 650 i els 700 milions a finals d’aquest any.

La mateixa explicació serveix per explicar l’augment del pressupost destinat a Salut, Benestar  i Treball, perquè cal donar un cop de mà als més perjudicats per la situació  econòmica que travessa el país. Així, dels més de 61 milions d’euros que rebrà el Ministeri, tres es destinaran a cobrir les prestacions d’atur, a les quals es calcula que hi puguin accedir més de mig miler de persones l’any vinent. Però molts d’altres milions serviran per augmentar la cobertura de la CASS, com marca la nova llei que ahir mateix va entrar en vigor. La transferència a aquest organisme serà de gairebé 16 milions d’euros: quatre per finançar el dèficit de la branca general, uns 10 per a les prestacions no contributives i poc menys de dos per a les prestacions familiars. També es destinaran uns 20 milions al SAAS, per al  manteniment i adequació de l’hospital.

La Presidència del Govern és la segona àrea pel que fa al creixement del seu pressupost, que passarà dels 47 milions del 2009 als prop de 59 l’any que ve. En aquest apartat s’hi compta la transferència d’1,65 milions d’euros al Consell General per a la finalització de les obres de la nova seu, dos milions més per a la construcció d’un nou edifici per a la Justícia, l’adequació de la pista Avet a la normativa i característiques que  imposa la FIS per acollir proves dels campionats mundials rebrà un milió més, i un altre per a la construcció del centre d’alt rendiment a Ordino. Però la partida més gran es destinarà a la recent creada secretaria d’Estat per la Reforma de l’Administració i Promoció de la Societat del Coneixement. Aquí s’hi destinaran 13 milions d’euros, que serviran, entre altres, per diversificar les inversions. Així, es renovarà el parc mòbil per a vehicles més eficients ecològicament, es crearà l’àrea de seguretat i es dotarà de millors recursos tecnològics i sistemes d’informació l’Administració, una inversió que haurà de tenir com a principal conseqüència l’agilitació dels tràmits burocràtics i, per tant, més facilitats a l’hora d’obrir nous comerços o dur a la pràctica nous projectes empresarials i de negoci. El tercer ministeri pel  que fa al creixement de la seva dotació pressupostària és el d’Interior, que passarà dels 28,4 milions de l’exercici actual als 32,4 el proper, cosa que suposa un augment del 14%. Aquests diners hauran de servir per desenvolupar l’àrea tècnica de la Policia i el departament de Bombers, per al condicionament del centre penitenciari amb la construcció del mòdul de menors i per al desenvolupament, també, de la Protecció Civil i gestió d’emergències,  així com del Centre Nacional de Trànsit.

Per contra, el ministeri que més perdrà en relació a  l’exercici 2009 és el d’Economia i Finances, que dels 100 milions de què disposava enguany passarà tenir-ne prop de 78 el 2010. Això es traduirà en una disminució de les transferències als comuns de 8,6 milions d’euros. La reducció també s’explica per la baixada experimentada pel tipus d’interès a pagar pels préstecs demanats.

pdf3.jpg