Interior farà canvis al reglament de les proves mèdiques als immigrants

Autor: gabriel pérez / xavi mujal
Font: diari d'andorra
Publicat el: 3 de Novembre de 2009

El Govern preveu aprovar durant els propers dies una modificació del reglament que s’empra per realitzar les proves mèdiques al Servei d’Immigració.

Les revisions continuaran sent obligatòries per a tot estranger que sol·liciti el permís de treball al país, però l’executiu busca “aclarir” els criteris pels quals es pot refusar una petició. Així ho va explicar ahir el ministre d’Interior, Víctor Naudi, que va reiterar el desig d’evitar qualsevol possible cas de discriminació.

“Les revisions són necessàries. Les mantindrem, però tenim sobre la taula el reglament per ferlo més aclaridor, en especial en aquelles qüestions que podien ser més polèmiques”, va declarar el polític escaldenc durant una entrevista concedida al programa El Matinari, d’AD Ràdio. Naudi va avançar que els canvis en la normativa buscaran “fixar clarament fins on es pot atorgar o rebutjar un permís sense caure en cap discriminació”. El ministre va apuntar que “en malalties com ara la miopia o la diabetis, en casos de grau elevat, cal definir fins on una persona és o no apta per treballar”.

El polític socialdemòcrata va indicar que el nou reglament necessitarà “un equilibri entre el respecte als drets de les persones i vetllar per no carregar les arques de la seguretat social amb qüestions que no tocarien”. Naudi va explicar també que els canvis s’estan treballant “sectorialment entre diferents ministeris” i va expressar la seva confiança que la nova normativa pugui rebre en breu l’aprovació de l’executiu.

SERVEI D’OCUPACIÓ

El ministre d’Interior també va avançar la voluntat del Govern de reformar de forma important l’actual Servei d’Ocupació per convertir-lo en una eina “real” en la qual les empreses puguin confiar per afrontar les seves necessitats de personal. El polític escaldenc va recordar que fins ara aquest organisme “no era del tot necessari perquè hi havia més demanda de treballadors que oferta”, una situació que ha canviat radicalment i que, per tant, fa obligatori un replantejament. “Els canvis passaran per tenir un servei que passi d’un costat a l’altre i que les empreses s’acostumin a emprar-lo”, va remarcar.

Naudi va manifestar que aquest objectiu s’ha d’aconseguir “amb la implicació de tots els sectors” i va destacar que l’actual moment de crisi és una bona oportunitat “per reflexionar entre tots i anticipar-nos”. Aquest pensament també s’aplica, per cert, a un altre aspecte on el ministeri s’ha volgut centrar els darrers mesos: el sistema de quotes d’immigració.

El titular d’Interior va admetre que la situació actual, tot i haverla acceptat i haver publicat fa poc una quota per a la temporada d’hivern on s’ha donat prioritat “a la gent del país i als comunitaris”, no l’acaba de convèncer. “Es treballa per millorar el sistema i adaptar-lo a la realitat”, va explicar el ministre, a la vegada que recordava que aquesta feina es vol fer “recollint les inquietuds de tots els sectors”.

pdf3.jpg