Bartumeu prioritza formar un govern de coalició amb ApC

Autor: Gabriel Pérez
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 31 d'Octubre de 2009

Govern d’unitat, segur que no. Però no es descarta l’opció d’un executiu de coalició segons com puguin prosperar les negociacions engegades amb els re­presentants d’Andorra pel Canvi (ApC). Així ho va indicar ahir Jaume Bartumeu, que va reiterar que la seva proposta de pacte d’Estat per a cinc punts clau –la reforma de l’administració, el nou marc fiscal, l’acostament a Eu­ropa, el manteniment de la CASS i la renegociació del deute públic– no significa que s’hagin d’aturar les converses amb el grup parlamentari que lidera Eusebi Nomen.
Alhora es va mostrar molt crític amb les acusacions de falta d’estabilitat que en les darreres setmanes s’han fet des de Coalició Reformista. “La setmana que ve hi ha una reunió amb ApC i se seguirà parlant d’aquest acord polític de llarg abast, diferent dels pactes d’Estat, que volem fer per poder consolidar el canvi necessari”, va explicar el polític socialdemòcrata. El màxim responsable de l’executiu també va reconèixer que “si des del nostre grup parlamentari es treballa amb aquesta voluntat d’arribar a un acord més consolidat, evidentment que s’ha de preveure la possibilitat d’un govern de coalició”.

Bartumeu, que va assistir a l’acte d’entrega de la creu de l’orde de Sant Gregori al seu antecessor, Albert Pintat, i a l’exveguer episcopal Francesc Badia, entèn que això no entra pas “en contradicció” amb l’oferta de pacte d’Estat feta pública dimecres, una “proposta global” que, com va deixar clar, no significa pas que s’hagi de constituir un executiu d’unitat amb representants de les tres forces parlamentàries. “Vaig dir que hi havia cinc punts; aquest seria el sisè, que no hi és entre els que vaig explicar en la declaració”, va remarcar el líder socialdemòcrata, que va apuntar que encara no té cap resposta oficial sobre l’oferta, tot i que “alguns comentaris n’he llegit a la premsa”.

Crítiques a CR
El cap de Govern no va amagar que algunes d’aquestes declaracions dels darrers dies no li han fet cap gràcia, en particular els dubtes que han expressat des de l’entorn reformista pel que fa a l’es­tabilitat de l’executiu socialdemòcrata i, sobretot, per la futura aprovació del pressupost per a l’any vinent –el text es va entrar a tràmit al Consell General aquesta mateixa setmana–. El polític socialdemòcrata va respondre amb duresa els comentaris del primer partit de l’oposició i va voler focalitzar les crítiques en la figura del president del grup parlamentari, Joan Gabriel. Perquè segons el mà­xim responsable de l’executiu, el conseller massanenc “fomenta la inestabilitat i no fa res més, per intentar cobrir el fet que, realment, no pot articular una alternativa política i de govern a la nostra”. Jaume Bartumeu considera que l’oposició està intentant “angoixar amb suposades inestabilitats que avui en dia la ciutadania no veu i nosaltres tampoc”. Tot i això, va reiterar l’oferta de pacte i va recordar que “tracta de punts que són compartits per tot l’arc parlamentari”.

pdf3.jpg