DISCURS DE Jaume Bartumeu en l’INICI ANY ACADÈMIC UNIVERSITARI 2009

Autor:
Font:
Publicat el: 29 d'Octubre de 2009

logo-govern-color-base

Distingides autoritats,
Senyor Rector,
Senyores, senyors,
Membres de la comunitat universitària,
Alumnes, amics tots,

Agraeixo la seva assistència a aquest acte, i ho faig refermant la voluntat del Govern d’afavorir i incrementar l’ensenyament superior i fer-lo accessible al major nombre possible de ciutadans.

Una societat demostra el seu nivell de convivència, la seva maduresa inequívoca, quan sap valorar i premiar el treball formatiu dels que s’esforcen. Aquest és un dels valors en els quals creiem els socialdemòcrates.

Avui, a Andorra, estem invertint en el respecte a l’esforç que representa estudiar -com a sinònim de superació- i en el respecte i l’estima a l’esforç que comporta educar i formar.

En aquesta implicació és fonamental que la Universitat d’Andorra sigui oberta a la societat que l’envolta.
Això ens obliga, doncs, a més col•laboració i a més diàleg entre la institució acadèmica i la institució política.

En aquest sentit, caldrà continuar regulant els recursos donats a la Universitat d’Andorra -en alguns casos, molt importants-, per formar persones en aquells àmbits que sabem del cert que tenen aplicació i futur laboral a Andorra o al Pirineu.

Cal garantir una bona adaptació de la formació al món empresarial i laboral andorrà mitjançant la supervisió dels convenis de col•laboració internacional existents i els que es puguin signar en un futur per assentar l’ensenyament superior i la formació professional superior.

Cal escoltar el mercat laboral andorrà -madur i exigent-, que espera de la Universitat i del Govern un treball conjunt que serveixi per impulsar estudis i aprenentatges amb programes educatius clars.

És aquesta mateixa veu la que desitja que la formació sigui de qualitat, gràcies a programes d’estudis transparents, equilibrats pressupostàriament i socialment rendibles.
Cada matí, quan arribo al meu despatx de l’Edifici administratiu, recordo els reptes que té el Govern actualment i sento com a pròpia la frase que deixà escrita Alphonse de Lamartine: “Les utopies no són sovint altra cosa que veritats prematures”.

Amb aquest mateix esperit animo el cos docent i l’alumnat de la Universitat d’Andorra, a treballar amb anticipació i voluntat, per impulsar Andorra econòmicament i també socialment.
Podria haver estat una utopia disposar de la Universitat d’Andorra i no ho és, perquè ha anat esdevenint un centre d’enseyament superior que va endavant. Però hem de treballar de valent per aconseguir que estigui més ben dimensionat en relació a les veritables necessitats del país.

Ens queda camí per recórrer, però Andorra es mereix disposar d’una Universitat de referència.
I aquesta universitat, Sr. Cònsol, és i romandrà a Sant Julià de Lòria, no ho dubteu pas. Del projecte n’hem parlat i en seguirem parlant.

El camí que hem de recórrer ens ha de dur, per exemple, a desenvolupar l’oferta de formació continuada a la Universitat d’Andorra, aprofitant la relació amb la xarxa universitària de països amb els quals tenim conveni educatiu i tenint en compte les necessitats del nostre mercat laboral.

També ens ha permetre que tant l’empresa pública com l’empresa privada tinguin un coneixement més ampli dels tercers cicles universitaris amb la voluntat de facilitar que el major nombre possible de tècnics del país es reciclin.

En benefici de la investigació i la formació, espero molts èxits en aquest any acadèmic.
Declaro obert el nou curs acadèmic 2009-2010!

Moltes gràcies.

Sant Julià de Lòria, 29 d’octubre del 2009

Llegiu aquí el discurs complet en format pdf