El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va oficialitzar ahir l’oferta de pacte d’Estat davant els reptes sorgits de la “crisi econòmica estructural” que, més que mai, fan necessari “un acord polític nacional per a les relacions econòmiques i socials”. D’aquesta manera, ràpidament i directament, el líder del PS va deixar de banda els temes tractats al Consell de Ministres –i que transcendiran durant la jornada d’avui– per focalitzar-se en la seva “declaració política”, tal com va avisar des d’un bon començament. La finalitat última no és altra que “donar forma al futur” del Principat.
Bartumeu va expressar la seva voluntat per “encapçalar un Govern disposat a col.laborar en els temes d’Estat amb tots els grups parlamentaris representats al Consell General”, ampliant que l’oferta de la qual es va fer ressò el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, després de la reunió de dimecres de la setmana passada, també afecta el grup d’ApC. De fet, a la reunió entre el grup que dóna suport al Govern i la plataforma aquest dilluns –per tal de reprendre un possible segon pacte– el tema també va estar sobre la taula.
L'”horitzó temporal” d’aquest oferiment, tal com va explicitar Bartumeu, és de “tota aquesta legislatura”, tot i que la intenció és que es comencin a trobar punts d’entesa amb la màxima celeritat possible. Amb CR, aquests es presenten, només a priori, com a més probables, sobretot després del suport al text de l’intercanvi d’informació en matèria fiscal aprovat al Consell General en el qual la força de Gabriel va proposar –veient la demanda satisfeta i donant-hi així el llum verd– la inclusió dels convenis per evitar la doble imposició (CDI) de forma explícita i paral.lela a la firma dels convenis que ja s’han començat a signar, fins al moment, set. És aquesta pretensió d’arribar als CDI la que, a més de demanar un marc impositiu que ho faci possible, hauria de comportar la lògica simpatia dels reformistes.
PRIORITATS DEL GOVERN
En espera del que decideixin els grups parlamentaris, el Govern va proposar cinc punts bàsics per a l”articulació i concreta formulació” del pacte d’Estat que, “òbviament”, anirà a càrrec dels tres grups parlamentaris. Sintetitzats, aquests són “la reforma tributària” per tal de fer possible posteriorment els CDI, “la renegociació de l’endeutament” de l’Estat, “la consolidació del sistema andorrà de Seguretat Social per reforçar-ne la viabilitat i la finalitat solidària”, “la reforma de l’Administració pública” i “el plantejament d’una política d’acostament institucional, econòmic i social a la Unió Europea”.
Bartumeu va posar un especial èmfasi en la necessitat que, un cop feta la reforma legislativa per a l’intercanvi d’informació fiscal –que “és només el primer pas”–, s’adopti la reforma “imprescindible i urgent” de la legislació fiscal per introduir la imposició directa sobre els beneficis d’empresaris i professionals. Aquest pas no correspon, segons Bartumeu, “al Govern ni als socialdemòcrates, sinó a Andorra”.
El cap de l’Executiu va qualificar d'”imprescindible” i “urgent” aquesta reforma, per tal de “disposar d’una fiscalitat interior que faciliti l’establiment de convenis” i evitar que la prestació de serveis des d’Andorra sigui “castigada amb un elevat percentatge de retenció fiscal que va del 24% al 35%”, així com per “reactivar l’economia i afavorir l’arribada d’inversió estrangera productiva”, respectivament. Bartumeu va fer també al.lusió a la recent entrada a tràmit d’un projecte de llei de pressupost “sense maquillatges ni embolics comptables”, manifestant la transparència de l’Estat. La crítica es va ampliar als passos donats anteriorment per a l’intercanvi d’informació, ja que “durant vuit anys” l’OCDE va actuar “amb insistència”, mentre “els governs liberals s’entossudien a negar l’evidència”.