Preacord per homologar la prova oficial de Batxillerat amb Espanya

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 29 d'Octubre de 2009

La ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, va comparèixer ahir davant la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports per informar dels eixos de treball de la seva cartera en l’àmbit educatiu.

Aquesta ocasió, de fet, va ser aprofitada per la integrant de l’Executiu per informar de la recepció, durant la mateixa jornada, d’una missiva des d’Espanya en què “s’especifiquen els continguts de l’acord que signarem ben aviat” amb el país veí del sud per tal d’homologar la prova oficial de Batxillerat. D’aquesta manera, el jovent que passi la prova andorrana tindrà els mateixos drets a les universitats espanyoles que aquells que passen la selectivitat, a partir del pròxim mes de juny, segons va informar Vela. El preacord ratifica l’acord verbal al qual es va arribar el 20 d’octubre passat a Madrid, després que hi viatgés una delegació en què va participar el secretari d’Estat d’Educació, Josep Roig.

A partir d’aquí, i faltant encara per concretar si el protagonisme l’agafarà el Ministeri d’Exteriors o bé el d’Educació, s’iniciarà aviat el tràmit parlamentari. La carta rebuda indica com es procedirà al reconeixement del certificat d’estudis que acreditin l’accés a la universitat, amb un règim de “reciprocitat” i “atorgant igualtat plena a espanyols i andorrans”. Tal com va resumir Vela, aquest accés a l’educació superior espanyola “està garantit”, tot i que la qüestió de l'”admissió” depèn, d’altra banda, dels resultats obtinguts per als casos en què les universitats plantegen notes de tall.

El fet, però, és que el Govern tanca “un període llarg i complicat” des de fa anys, un fet pel qual Vela va agrair a l’exministra d’Educació, Joventut i Esports, Roser Bastida, el seu paper en anys anteriors. Aquest agraïment, però, no va ser suficient per a una Bastida que va demanar coherència en l’atribució de l’èxit als “equips anteriors que durant dos anys van treballar en aquest tema, els que realment han possibilitat aquest acord”. A més, la consellera reformista i presidenta de la comissió va celebrar que acabés l'”alarmisme social prop de les famílies de les escoles andorranes”, sobretot quan es parla d’un “tema sensible”.

ALTRES LÍNIES D’INTERÈS

D’altra banda, Vela va avançar que els alumnes podran passar una segona prova específica dissenyada per Espanya per aconseguir més punts per accedir a les carreres que tenen una nota de tall més elevada. Aquesta prova és comuna, tant per als estudiants estrangers com per als espanyols, i es podrà fer des de la UNED, un fet que Vela va valorar positivament. A més, el ministeri treballa en el disseny d’uns mòduls certificats de català i institucions andorranes per als professors que vulguin presentar-se a un edicte i que avalarà el seu coneixement en aquestes matèries. Entre altres aspectes, la ministra va afirmar que s’estudiarà quines places eventuals són realment consolidables per posteriorment planificar la incorporació d’aquests recursos humans a l’administració.

pdf3.jpg