Bartumeu proposa a l’oposició un pacte d’Estat de 5 punts per a tot el mandat

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 29 d'Octubre de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va fer pública ahir la proposta de pacte d’Estat feta a l’oposició. L’acord, plantejat per a tota la legislatura, es refereix a cinc punts considerats bàsics per l’executiu: la reforma tributària i de l’administració pública; la consolidació del sistema andorrà de Seguretat Social; la renegociació de l’endeutament de l’Estat i l’acostament a la Unió Europea (UE).

Així, el cap de Govern va apuntar que el pacte ha de servir per “refundar el nostre model econòmic i social i donar forma, conjuntament, al futur d’Andorra”.

Bartumeu, que va assegurar haver transmès la proposta a les dues formacions en els últims dies, va separar la negociació d’aquest pacte de l’acord en què s’està treballant amb Andorra pel Canvi (ApC) per assegurar l’aprovació del projecte de llei de pressupost. En aquest sentit, el cap de Govern va deixar clar que “el pressupost no està en la proposta de pacte d’Estat”. Així mateix, el cap de l’executiu es va mostrar “convençut que aquests cinc punts generen un acord polític ja avui” i va matisar que “la dificultat pot residir en els mecanismes de concreció”. En aquest sentit, Bartumeu va apuntar que “l’articulació i la formulació concreta ha de correspondre als tres grups parlamentaris”, que comptarien amb el suport de l’executiu.

En aquest sentit, el cap de l’executiu va apuntar el seu “compromís a encapçalar un Govern disposat a col·laborar, en els grans temes d’Estat, amb tots els grups parlamentaris representats al Consell General”. Així mateix, Bartumeu va afegir que “ha de prevaldre el sentit de la responsabilitat i s’ha d’abandonar la lògica de la contraposició entre el Govern i l’oposició”.

El màxim responsable del Govern, que va presentar el contingut del pacte d’Estat en la roda de premsa posterior al consell de ministres, va incidir especialment en la consolidació d’una reforma tributària “que introdueixi la imposició directa sobre els beneficis d’empresaris i professionals”, i que va qualificar d’“imprescindible i urgent”.

Bartumeu va reiterar que la reforma és “imprescindible” per poder facilitar “l’establiment de convenis per evitar la doble imposició” i va afegir que és “urgent, perquè per reactivar l’economia i afavorir l’arribada d’inversió estrangera productiva cal poder presentar un entorn jurídic aclarit respecte dels països del nostre entorn”.

Pel que fa a la reforma del sistema de salut, el consell de ministres, que ahir va aprovar el reglament de definició de les malalties professionals, té previst aprovar els dos mesos entrants tots els reglaments relatius a la Llei de la CASS, que s’aprovarà l’1 de novembre sense el desenvolupament reglamentari.

Segons va explicar el cap de Govern, la setmana vinent es tirarà endavant la normativa relativa a les prestacions familiars, mentre que per a la resta “ens hem fixat un calendari per tenir tots els textos enllestits a finals d’any”. Sobre aquesta qüestió, Bartumeu va dir que els esborranys “els tenim fets, però o bé no els hem validat o no han estat ajustats a les necessitats” i va matisar que podran tenir caràcter retroactiu.

pdf3.jpg