Primers pressupostos del Govern socialdemòcrata. Primers que preveuen, ja sobre el paper, un dèficit considerable, xifrat en 77 milions d’euros. Primers en molt temps, segons els seus autors, en ser elaborats amb base a previsions realistes. Uns pressupostos dels quals es desprèn l’evidència que ja ningú s’atreveix a negar: la del final d’un cicle, la de l’esgotament d’un model econòmic i la de la necessitat de consensuar i posar en marxa d’una vegada per totes la constitució econòmica que tants rius de tinta ha fet córrer en els tres últims lustres.
En un llarg escrit de presentació dels comptes públics, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va tornar a insistir ahir en la necessitat de no posposar més les reformes: “El Govern no es vol conformar amb el probable redreçament del consum dels nostres turistes i visitants. El 2010 ha de ser el punt d’inflexió de la constitució econòmica i social que ha d’enfortir el model andorrà, fortament malmès ja en anys de bonança anteriors a la crisi”. Una constitució econòmica que passa inevitablement per un nou marc fiscal que permeti sanejar les finances públiques, diversificar la pressió fiscal, permetre l’atracció d’inversió estrangera i la sortida dels empresaris andorrans a l’exterior en un nou marc de relacions amb Europa. Fins a aquí, tothom d’acord.
El Govern va entrar a tràmit parlamentari un projecte de llei del Pressupost que preveu gairebé 384 milions de despesa i uns 307 milions d’ingressos donen la xifra dels 77 milions de dèficit. Respecte als últims pressupostos elaborats pel Govern liberal, la despesa augmenta un 7,23% mentre els ingressos cauen un 14,25%. El dèficit passa dels 69.000 euros previstos en els comptes del 2009 als gairebé 77 milions resultants dels pressupostos del 2010. Tant López com el responsable de Pressupost i Patrimoni, Xavier Barbado, van insistir en què aquest cop els comptes públics s’han elaborat tenint en compte les “liquidacions reals” d’anys anterior i no les previsions, tal com s’havia fet fins ara. Per tot plegat, l’Executiu es va permetre ahir qualificar els pressupostos com els primers “realistes” en molt de temps.
Entre tots els ministeris, és el de Salut, Benestar i Treball el que surt més beneficiat de l’increment de les despeses. El pressupost del citat Ministeri creixerà l’any vinent, si el projecte del Govern s’aprova, un 69%. La nova llei de la CASS és, en bona mesura, la responsable d’aquest increment, xifrat en gairebé 16 milions d’euros. També les prestacions del subsidi d’atur provisional aprovat a final d’estiu pel Govern es tradueixen en un increment
L’alegria dels comerciants de tabac pels recents augments de la fiscalitat sobre aquest producte a Espanya han durat poc. El Govern ja té pràcticament enllestida una modificació a l’alça dels impostos sobre el tabac per ajustar-se als límits de l’acord duaner, ja que l’actual diferencial de preus va més enllà del màxim previst en aquesta norma.
Segons va explicar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, durant la compareixença per informar sobre el projecte de llei de Pressupostos, el Departament de Duana ja té enllestit el text de la modificació. La intenció de l’Executiu és enviar com més aviat millor el projecte de llei al Consell General per tal que l’ajustament tributari estigui en vigor abans de final d’any. El Govern va preferir ahir esperar a presentar el futur projecte de llei per donar a conèixer la modificació concreta del tipus impositiu.
La modificació implica un augment de la taxa sobre el consum, així com de la llei d’impostos especials aprovada encara no fa un any. En total, el Govern calcula que recaptarà 25 milions d’euros anuals més per aquesta pujada. Amb tot, aquest augment no aconsegueix frenar la davallada prevista en la recaptació de la imposició indirecta, xifrada en el 13%. La reducció del volum recaptat afecta totes les figures tributàries, especialment les del consum de béns, que es redueix en el 58%, i la dels cànons, que es veu disminuïda en el 44%. Aquesta última reducció estaria produïda per la baixada dels cànons sobre el consum elèctric i telefònic.
El Ministeri de Finances justifica la davallada general dels ingressos tributaris pel fet que el projecte de llei de Pressupost s’ha elaborat “en base a les liquidacions reals” de pressupostos anteriors i no “en base a anteriors previsions pressupostàries”, “tal com s’havia fet fins ara”, va puntualitzar López.
DESPLOM DE LES PLUSVÀLUES
Si la davallada és gran en els impostos indirectes, en el cas dels impostos directes (de l’impost directe, ja que només existeix el de plusvàlues immobiliàries) la reducció és encara més notable. L’Executiu preveu recaptar el 56% menys de les previsions que ara fa un any va fer el darrer Govern liberal. Els difícils moments que viu el mercat immobiliari fan preveure que el Govern només ingressarà l’any vinent 2,77 milions d’euros en concepte de plusvàlues immobiliàries en comparació amb els 6,27 milions que preveia ingressar l’anterior Executiu.