El ministre d’Economia Finances, Pere López, va descartar ahir una nova congelació dels lloguers de pisos i locals comercials, com la que va adoptar el Govern anterior a final de la legislatura passada. El nul, o quasi nul, impacte que l’augment de preus tindrà al desembre, segons les previsions del Departament d’Estadística, fa que aquesta mesura ja no tingui sentit.
“La nostra previsió inicial de l’IPC a final d’any era del 0,9% i ara l’hem rebaixada al 0,3%; per tant, si no hi ha sorpreses, l’IPC serà molt proper a zero”, va argumentar el titular d’Economia i Finances. Per tant, López considera que una nova congelació no tindria cap impacte significatiu. És més, l’Executiu treballa també amb la hipòtesi que l’IPC pugui ser lleugerament negatiu a final d’any, cosa que no ha succeït mai fins ara, i que, per tant, el que calgui és una modificació legal que eviti que els lloguers i alguns salaris es revisin a la baixa.
El projecte de llei del Pressupost conté la previsió que, en cas que l’IPC sigui negatiu, s’entendrà que és zero. Ara bé, caldria també aprovar una modificació legal, que el Govern voldria tramitar al Consell General pel procediment d’urgència, per “deixar sense efecte un IPC negatiu en l’àmbit general”.
De fet, el projecte de llei del Pressupost va ser calculat amb base a la previsió d’un IPC al desembre del 0,9%. De moment, el Govern ja preveu que la inflació serà inferior i no descarta que pugui quedar en zero. Amb tot, l’Executiu ja fa dos mesos que constata una lenta recuperació de preus i espera que la reactivació del consum a principi d’any es tradueixi en un nou període d’inflació.
“INJECCIÓ DE 6 MILIONS”
Quant al poder adquisitiu dels ciutadans i més enllà de l’IPC, el Govern va tornar a posar èmfasi, durant la presentació del pressupost, en la “injecció de sis milions d’euros” que suposarà la reducció del cànon de Feda i STA del 10% al 5,5%. Si el Consell General ho aprova, és clar.