La ministra d’Educació, Susanna Vela, va anunciar ahir el sí espanyol a la prova de batxillerat. Definitivament els alumnes que aquest curs superin el segon de batxillerat faran la prova nacional i no la selectivitat espanyola.
Vela va aprofitar la compareixença davant la comissió legislativa, en què va exposar les línies estratègiques del seu departament per a aquesta legislatura, per explicar “la bona notícia”. La ministra va detallar als consellers generals de la comissió i a alguns de convidats –hi van participar Montserrat Gil i Eusebi Nomen, que en no formen part– que dimarts passat una delegació encapçalada pel secretari d’Estat, Josep Roig, va mantenir a Madrid una reunió amb responsables del ministeri es panyol i que de la trobada ja s’havia obtingut el vistiplau verbal. I va llegir una carta que ahir mateix havia rebut el ministeri i que posava negre sobre blanc l’acord pel qual Espanya reconeix l’examen andorrà com a vàlid per accedir a les universitats veïnes. El procés d’homologació es tancarà amb un intercanvi de cartes entre ambdós governs. Posteriorment s’haurà de signar i sotmetre a l’aprovació dels parlaments respectius un conveni internacional. Però Vela va deixar clar que amb l’intercanvi de cartes, un procés que es pot tancar en “unes setmanes”, ja n’hi ha prou.
Aquest curs, a més, l’accés a les universitats espanyoles incorpora una novetat. Hi haurà una segona prova per a aquells alumnes que vulguin optar a carreres amb notes de tall elevades i que aspirin a millorar les seves qualificacions. Vela va assenyalar que els estudiants andorrans també podran accedir-hi i que “la proposta és que es pugui fer a la UNED”.
BASTIDA REIVINDICA LA FEINA FETA
Susanna Vela va agrair als seus col·laboradors la consecució d’un acord que “tanca un període llarg, complicat i difícil”, alhora que va reconèixer la tasca de l’antecessora en el càrrec, Roser Bastida, que ara presideix la comissió legislativa. L’exministra va agrair la menció, però va voler deixar clar que l’actual equip havia rebut una herència avançada. Per això va expressar “un agraïment molt especial als equips anteriors, que durant més de dos anys han estat treballant en el tema”. També va lamentar que, malgrat que la reunió a Madrid fos el dia 20, “no hi ha hagut cap tipus de ressò mediàtic en aquests vuit dies. Crec que ens podíem haver estalviat l’alarmisme generat a les famílies fa dues setmanes”. Vela va assegurar que “els pares van ser els primers a conèixer l’acord verbal”. D’igual manera Roser Bastida va deixar clar que el Govern que va engegar el canvi de programes educatius enfocant-los al sistema d’assoliment per competències va ser l’anterior i que en cap cas no és un projecte de l’actual. El se cretari d’Estat li va contestar que ara treballen per ampliar el canvi a tots els cicles educatius.