Andorra signa amb Argentina el primer acord transoceànic

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 27 d'Octubre de 2009

El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va rubricar ahir amb l’administrador Federal d’Ingressos Públics del Ministeri d’Economia de l’Argentina, Ricardo Echegaray, el setè acord d’intercanvi d’informació en matèria fiscal.

Així, només resten cinc signatures per aconseguir la xifra de 12 que, com a mínim, exigeix l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Tot i ser la setena rúbrica, la sensació que ahir regnava a l’edifici administratiu de Govern era que aquest no és un acord més, una percepció que no es produïa des de l’acord “de qualitat” amb França. L’origen de la importància, en aquest cas, rau en el fet que és, en paraules d’Espot, “la primera fora del continent europeu” que obre la porta a una millor col.laboració internacional.

De fet, Echegaray mateix va expressar en roda de premsa que, tenint en compte “el paper de l’Argentina dins del G-20”, la república actuarà com a interlocutor favorable per tal de comunicar els avenços del Principat: “És una conducta que serà valorada a l’hora de revisar les llistes”, va resumir el representant argentí, que va fer pública la seva felicitació pel “camí eficient d’Andorra, amb un model que marca una pauta molt clara del seu grau de transparència i col.laboració” per part del Govern del Principat. La “rapidesa, celeritat i bona predisposició”, d’altra banda, també van ser reconeguts per Echegaray.

El document signat ahir, segons Espot, és “el clàssic”, el de l’OCDE, i no presenta “diferències substancials amb als d’Àustria i Mònaco”, segons va concretar. Tal com va ampliar Echegaray, l’acord “no preveu les fishing expedition” –operacions de pesca, sol.licitant llistats generals de persones– i únicament afectarà el Principat mitjançant la via de demandes “concretes”.

L’INTERÈS ARGENTÍ

La república de l’Argentina, sol.licitant d’aquest acord, va culminar amb Andorra un pas que fa uns dies ja havia fet amb Mònaco i que, en breu, abordarà amb països com les ara Illes Verges, les Illes Caiman, les Antilles Holandeses, i més a llarg termini –al setembre– amb altres territoris de l’òrbita europea com són San Marino, Jersey, Gernsey i, probablement, Gibraltar, segons Echegaray. El representant del Ministeri d’Economia va apuntar que la voluntat de la república per avançar i rubricar en aquest tipus d’acord rau en el fet que “el capital argentí que flueix per Europa pugui tenir un flux segur i transparent”. Davant l’existència de “països amb menys tributació”, segons Echegaray, com ara Andorra o Mònaco, “un no pot saber el que no té”, amb la qual cosa l’únic que pot fer és “tocar el timbre i esperar una bona recepció”. Aquest grau de predisposició per “assegurar més transparència als fluxos des d’Argentina” ha estat, segons ell, plenament satisfet per l’Executiu andorrà.

NO-RETROACTIVITAT

D’altra banda, i amb relació a l’afer de la no-retroactivitat en els convenis signats per Andorra, tant el d’ahir amb Argentina com la resta d’acords rubricats –amb França, Àustria, Bèlgica, San Marino, Mònaco i Liechtenstein– són documents que no presenten “cap retroactivitat de cap mena”. Per cloure fins el moment el debat sobre aquest fet, qüestionat sobretot per ApC en acords com el que es va signar amb el veí francès, Espot va sentenciar: “A data d’avui, encara sabem el que signem”, afegint: “ApC tindrà clares moltes coses, però nosaltres tenim clar el contrari”.

ELS PRÒXIMS PASSOS D’ANDORRA

Tal com va recordar Espot, la rúbrica imminent amb Holanda, ja la setmana vinent, precedirà les que es produiran en les pròximes setmanes o mesos amb Espanya, Portugal, països nòrdics, les Illes Feroe o Alemanya, entre d’altres, negociacions que van “en bona via” i que possibilitaran que Andorra pugui sortir “aviat” de la llista grisa, “on probablement mai havia d’haver estat, perquè sempre ha col.laborat” en la lluita contra el blanqueig de capitals.

“Mereixem una millor imatge de la que teníem fins ara”, va sentenciar Espot, que va avançar que “probablement se signaran més de dotze acords”, ja que “les previsions són signar amb la majoria de països europeus”. Tot i això, de moment s’ha signat amb els petits estats europeus –a banda de França i l’Argentina– per raons logístiques, ja que el procés és més ràpid.

pdf3.jpg