Tinc una pregunta per a vostè, senyor Bartumeu…

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 25 d'Octubre de 2009

La d’ahir no era una cita gens usual. En el marc de la Fira d’Andorra la Vella, el cada cop més protagonista estand de participació ciutadana organitzat pel Comú de la capital va ser el lloc de trobada directa dels residents anònims amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, i la cònsol d’Andorra, Rosa Ferrer.

I fins i tot així molta gent no acabava de fer el passet per asseure’s a l’espècie de sala d’estar que s’havia desplegat. Un bon cafetó calent a les onze del matí tampoc era un reclam, inicialment, tot i que les primeres converses de la ciutadania amb els representants polítics van precedir un ambient on, a poc a poc, part del públic es va animar, fins al punt d’omplir l’estand.

Entre els temes que més van sonar, la dificultat per arribar a final de mes per part dels pensionistes que van cotitzar ja fa anys i la carestia de l’habitatge. Bé, de fet l’edat del target que va aplegar-se per conversar una estona amb Bartumeu, Espot i Ferrer tenia molt a veure amb aquestes preocupacions, diferents a algunes de les que els post-its del plafó de suggeriments il.lustraven. Abans d’asseure’s, el cap de Govern va poder llegir demandes com ara prohibir fumar en determinats espais o bé per posar solucions a la difícil implantació del català. En aquest sentit, alguns dels qui van assistir a la trobada (els que encara no es preocupaven per les pensions) van comentar com el món de l’empresa és fonamental per tal d’impulsar l’ús de la llengua pròpia.

Una societat inquieta

La sensació amb què el líder de l’Executiu va sortir de la particular reunió amb els representants anònims de la societat civil va ser un fidel reflex del panorama socioeconòmic actual. Segons Bartumeu, “la societat està entre preocupada i angoixada”, tal com així mostraven les preguntes orientades a les necessitats més bàsiques.

Del que es va encarregar, a partir d’aquí, el líder socialdemòcrata, és de fer-los veure que amb esforç “hi ha solucions” i que “cal treballar per posar-les en marxa”, tal com va expressar. De fet, aquesta és la voluntat de la totalitat de forces polítiques davant una situació econòmica on la crisi ha fet tocar fons i que, segons les previsions dels experts, hauria de començar a veure els primers indicis de la remuntada durant l’exercici de l’any vinent.

Tant Bartumeu com Ferrer van coincidir en la seva valoració positiva d’aquest tipus d’iniciatives participatives, tal com va explicitar la cònsol d’Andorra la Vella: “És una manera més planera de comunicar-nos entre tots davant d’una crisi que tothom pateix”. Segons ella, “ha agradat la idea”, un fet que de ben segur es tindrà en compte per tal d’organitzar noves edicions.

pdf3.jpg