El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va sortir ahir de l’estand de participació ciutadana a la Fira d’Andorra la Vella després de conversar una estona amb la societat civil anònima amb la constatació de la preocupació de molts residents per temes com ara la cobertura sanitària.
Preguntat pels periodistes sobre la manera de com abordar els greus dèficits de la CASS, va reconèixer com l’actuació per tal d’afrontar aquesta situació haurà de d’estructurar-se “a dos nivells”: apaivagant els efectes negatius en la seva aplicació immediata i procedint a reformes més estructurals. En aquest últim sentit, de fet, va avançar una constatació que està en consonància amb el discurs dels darrers mesos i la cada cop més orientada línia cap al model de Seguretat Social espanyol: “No podem tenir una Seguretat Social de cinc estrelles”.
Bartumeu era conscient de la rellevància de les seves declaracions i les possibles repercussions que podrien tenir, però, en paraules seves, “qüestions que semblava que no es podien dir”, els socialdemòcrates “les direm”. D’aquesta manera, el cap de Govern, que en els últims dies ha pogut constatar la necessitat d’una reforma a fons d’una matèria que l’última legislatura ja va ser regulada a través d’una comissió ad hoc al Consell General, va criticar que “el Govern anterior va frenar tant com va poder” la seva aplicació i que, a més, “no va fer la feina i ens va deixar el reglament per fer”.
ELS DOS NIVELLS
Pel que fa a la imminent entrada en vigor, l’1 de novembre, de la nova llei de la CASS, i l’aparició dels problemes més imminents, Bartumeu va confiar que “arribarem raonablement a temps” per frenar els efectes de més negativa repercussió i procedir a una adequació progressiva. Ja en un segon nivell, i davant d’un dèficit “heretat d’un mal funcionament”, així com un mode de procedir “atípic”, la prioritat del Govern serà “reduir la despesa i mantenir les prestacions” en la major mesura possible. És en aquest terreny de reducció de despeses on entrarien les possibles modificacions d’aspectes que derivarien cap a una única visita del metge especialista o l’aposta pels medicaments genèrics, reduint també les visites a metges forans que suposen per a la CASS un important handicap econòmicament, entre d’altres.
A partir d’aquest moment, i constatat el cul de sac en què es troba la situació futura de la CASS, és quan els representants del Govern i parlamentaris presents a la Casa de la Vall hauran de posicionar-se definitivament i concretar les seves respectives apostes de sortida.