Andorra culmina amb Bèlgica la mitja dotzena d’acords d’intercanvi

Autor:
Font: El periòdic d'andorra
Publicat el: 24 d'Octubre de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va rubricar a primera ahir a Brussel.les, a primera hora de la tarda, el sisè acord d’intercanvi d’informació fiscal, en aquest cas amb Bèlgica, davant el viceprimer ministre i ministre de Finances d’aquest Estat, Didier Reyners. D’aquesta manera, el Principat se situa en l’equador per a la consecució del mínim de dotze acords que demana l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) per tal de retirar de la llista grisa a les jurisdiccions que hi van quedar classificades després de la penúltima i decisiva reunió del G-20, la celebrada el 2 d’abril a Londres.

Bartumeu i Reynders, que es van donar cita a la seu del Ministeri belga de Finances, van procedir a una signatura anunciada des de fa setmanes, però que ahir es va materialitzar, inaugurant una segona tongada de rúbriques des que a principi del mes passat es firmés amb Àustria, Mònaco, Liechtenstein, San Marino i França.

El trio de nous acords que ahir s’iniciava amb Bèlgica continuarà aquest mateix dilluns amb l’Argentina i el pròxim 6 de novembre amb Holanda. En el cas de la república sud-americana, el text serà signat a l’edifici administratiu de Govern entre el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, i l’administrador Federal d’Ingressos del Ministeri d’Economia de l’Argentina, Ricardo Echegaray, a les 10.30 hores. Per a la materialització del tercer acord de la segona tongada, el que serà ja el vuitè acord d’intercanvi d’informació per a Andorra, Espot haurà de viatjar fins a Holanda.

A partir d’aleshores, Andorra únicament requerirà de quatre convenis més per adaptar-se als nous estàndards internacionals, tot i que la “qualitat” demanada per l’OCDE i aconseguida després de l’intercanvi de dades amb França haurà de complementar-se amb l’acord amb Espanya, el qual Espot va tenir ocasió d’ultimar en la seva recent visita a Madrid davant del seu homòleg espanyol i amic personal, Miguel Ángel Moratinos.

L’ACOSTAMENT A EUROPA

Si bé la reunió de dijous entre Bartumeu i el Comissari d’Afers Econòmics i Monetaris de la UE, Joaquín Almunia, va servir per aproximar al representant europeu els termes de l’acord d’associació que cerca Andorra amb la Unió, l’esforç per millorar les relacions internacionals del Principat va complementar-se ahir a la reunió en privat que el cap de Govern va mantenir amb Reynders després de la rúbrica. Concretament, el viceprimer ministre i ministre belga de Finances va oferir el suport d’aquesta jurisdicció per al reforçament de les relacions Andorra-UE, aprofitant la presidència de la UE que Bèlgica assumirà durant el segon semestre de l’any vinent. Precisament, amb la jurisdicció que presidirà la Unió el primer semestre, Espanya, també hi ha un camí molt aplanat. L’Executiu va comunicar que Bartumeu i Reynders es posaran novament en contacte per analitzar la proposta andorrana d’acostament, converses que es mantindran “en estreta col.laboració amb Espanya”. A la tarda, Bartumeu es va reunir amb el príncep Nikolaus de Liechtenstein, representant davant la UE, a l’ambaixada d’Andorra a Brussel.les.

pdf3.jpg