L’OMS felicita els serveis sanitaris del centre penitenciari la Comella

Autor: pepa gallego
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 d'Octubre de 2009

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha felicitat el ministeri d’Interior pels serveis sanitaris que es presten al centre penitenciari de la Comella. Segons va explicar el secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé, aquesta felicitació enviada a través de correu escrit és tot un orgull.

Aquest informe de l’OMS va ser elaborat l’octubre del 2008 i va analitzar els serveis sanitaris del centre penitenciari andorrà i les ofertes que en aquest aspecte se li fa a les persones detingudes privades de llibertat. Per aquesta tasca d’anàlisi, es van desplaçar fins al Principat tècnics de l’OMS per visitar in situ les instal.lacions de la Comella, així com per entrevistar els màxims responsables i el personal sanitari.

La certificació favorable va tenir en compte les ofertes sanitàries, les quals, segons diu l’organització mundial, tenen una base sòlida i funcionen bé a Andorra. Per aquest motiu, l’OMS felicita el Govern andorrà amb l’objectiu de motivar-lo a continuar en aquest aspecte i treballar per la millora dels serveis sanitaris per a aquells que han estat delinqüents i que estan complint una pena al centre penitenciari.

“Aquest informe suposa un reconeixement d’una tasca que és poc vistosa per a la resta de la societat”, va explicar el Secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé.

En aquest aspecte, des del centre penitenciari estan pendents de la signatura amb la Unitat de Conductes Addictives (UCA) per renovar el conveni de protocol d’actuació i per ampliar les competències per al tractament de tot tipus d’addiccions.

BONES PRÀCTIQUES DE SALUT

L’OMS premia i dóna reconeixement als millors programes i polítiques en matèria de promoció de la salut i prevenció de les malalties en institucions penitenciàries. Justament això es pretén remarcar en una conferència internacional a Madrid des del proper dia 29 fins al 31 d’octubre vinent, en la qual es tractaran els principals problemes sanitaris relacionats amb les principals malalties transmissibles a les presons. En aquesta conferència també s’examinaran les millors pràctiques en l’aplicació dels serveis de salut als centres penitenciaris.

En les sessions d’aquesta conferència s’inclouran aquells aspectes que avalua l’OMS com són la prevenció i el control de malalties infeccioses a la presó, com per exemple el VIH, l’hepatitis C, la tuberculosi i infeccions de transmissió sexual. A més, s’abordaran els tractaments de la dependència de drogues i l’abstinència i mètodes a seguir, així com els reptes de la supervisió de les presons de la salut i la recopilació de dades, entre d’altres.

pdf3.jpg