Els gais celebren la possibilitat de donar sang

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 17 d'Octubre de 2009

El col·lectiu que representa els homosexuals al país, Som com Som, va manifestar ahir la satisfacció per la iniciativa del Govern de negociar un conveni marc amb Catalunya perquè els gais puguin donar sang.

Actualment ho tenen prohibit perquè el servei francès que fa la col·lecta considera les relacions homosexuals una conducta de risc. L’anunci el va formular dijous el mateix cap de l’executiu, Jaume Bartumeu, en la sessió del Consell General.

El president de l’entitat, Nico Pérez, va destacar que es tracta d’un “pas endavant” que l’agrupació valora “molt positivament”, No obstant això, també va precisar que “la solució és vàlida però incompleta”. Pérez entén que hi haurà discriminació mentre l’entitat francesa, l’establiment de sang de Tolosa, continuï impedint les donacions als gais. També va recriminar als professionals sanitaris veïns que preguntessin als afectats per possibles conductes promíscues pel fet de ser homosexuals, i no com una conducta que es pot donar en qualsevol persona. “El que demanem és que les preguntes prèvies siguin iguals per a tothom.” Perquè “el que nosaltres volem és que tant França com Catalunya ens donin l’oportunitat de donar sang”, però considera que si l’entitat de Tolosa no és capaç d’eliminar la discriminació “el més adient és que marxin d’Andorra”.

Els que també van qualificar de positiva la decisió de l’executiu van ser Els Verds, que han insistit diverses vegades en la necessitat de modificar el sistema actual de donacions. Així, el vicepresident de la formació ecosocialista, Josep Mas, va as senyalar que estaven satisfets, “tot i que no del tot”, pel conveni amb el banc de sang i teixits català. Mas va precisar que “això no significa la fi de la discriminació definitiva”, ja que “segons el cap de Govern no hi ha cap manera d’arreglar la situació amb l’entitat francesa”.

pdf3.jpg